
Muzeul Zemstvei, chiar din momentul inaugurării, a cucerit inimile orășenilor și turiștilor, devenind un simbol cultural al capitalei Basarabiei, dovadă fiind multitudinea de probe concludente, specifice epocii istorice respective. Printre acestea sunt cărțile poștale ilustrate, noutate editorială în acele vremuri, deoarece prima piesă cartofilă cu tematică basarabeană a apărut în anii 1896-1897.

Adevărată perlă în arhitectura orașului – clădirea impozantă a Muzeului Zemstvei Guberniale – a atras atenția editorilor, care se ocupau cu tipărirea cărților poștale ilustrate, piese solicitate în acea perioadă atât pentru corespondența propriu-zisă, cât, mai ales, pentru completarea colecțiilor cartofile, fenomenul respectiv luând amploare nu doar în societatea basarabeană, ci în toată lumea.

Și, evident, editorii s-au grăbit să transpună pe carton imaginea edificiului noii instituții de cultură. Imediat după inaugurarea oficială a expoziției apar primele cărți poștale cu imaginea muzeului din Basarabia, mai ales că instituția era considerată printre cele mai bune în sud-estul Europei, iar clădirea – deosebită prin configurația sa arhitecturală.
Astfel se explică faptul că anume Muzeului Zemstvei îi revine întâietatea între toate edificiile Basarabiei, ce au servit ca subiecte pentru editorii de cărți poștale ilustrate topografice, emise între anii 1905-1917, chiar dacă în spațiul pruto-nistrean existau și alte clădiri cu o arhitectură deosebită. Imaginea muzeului din Chișinău frapa, într-adevăr, chiar fiind transpusă pe carton în variantă alb-negru.

De atunci imaginea primului muzeu public din Basarabia, actualmente Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, este prezentată pe mai mult de o sută de cărți poștale, emise în spațiul pruto-nistrean.
Text preluat de pe pagina de facebook a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.