Site icon Călătorii cu gust

Peste 35 de mii de vizitatori au mers la muzeele naționale de Ziua și Noaptea Europeană a Muzeelor

În perioada 17–18 mai 2025, muzeele din subordinea Ministerului Culturii au înregistrat un flux impresionant de public cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor. Potrivit informațiilor oferite de instituțiile muzeale, în cele două zile de sărbătoare, 35.078 de persoane au participat la activitățile organizate în cadrul celor mai importante muzee ale Republicii Moldova.

Cei mai mulți vizitatori – Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Cu un număr de 15.539 vizitatori, Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-a situat în fruntea clasamentului. Sub genericul „Viitorul muzeelor în comunități în continuă schimbare”, evenimentul a oferit acces gratuit la expoziții, precum și o varietate de activități interactive, printre care:

Muzeul Național de Artă al Moldovei – 9.600 vizitatori

Atmosfera vibrantă a serii de 17 mai a adus un aflux semnificativ de vizitatori la Muzeul Național de Artă al Moldovei, unde publicul a explorat expozițiile de artă națională și universală, precum și expozițiile temporare:

Programul a fost completat de ateliere creative pentru toate vârstele, performance-uri artistice și recitaluri muzicale.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală –  peste 6.300 vizitatori

În spiritul genericului internațional, Muzeul a propus activități ce au implicat comunitatea: de la Târgul Meșterilor Populari, la ateliere de creație, recitaluri folclorice, vernisaje și proiecții de film. Un moment aparte a fost expoziția „Muzeul Casa Părintească – un sfert de veac în beneficiul comunității”, în prezența fondatoarei Tatiana Popa și a Ansamblului „Doruleț”.

Alte instituții muzeale din subordine și numărul de vizitatori:

Ministerul Culturii mulțumește tuturor instituțiilor implicate pentru efortul depus în organizarea acestui amplu program cultural, precum și publicului larg pentru participarea entuziastă.

Muzeele își reconfirmă statutul de spații deschise și vii, relevante în viața comunităților, oferind nu doar acces la patrimoniu, ci și oportunități de educație, dialog și implicare activă.

Comentarii
Exit mobile version