În aceste zile, am decis să îți prezint informații și fotografii cu biserica de lemn din satul Ciutești, raionul Nisporeni. Lăcașul sfânt reprezintă un monument național de arhitectură religioasă, care datează cu anul 1802.
Arhitectura bisericii de lemn din Ciutești amintește de bisericile de zid. Lăcașul este situat pe un mic versant al satului, în mijlocul vechiului cimitir și reprezintă o construcție din lemn nevoluminoasă, ce are la bază bârne fixate pe lespezi de piatră, pereții ridicați din amnari (vergi din lemn, împletiți cu lut).
Grigore Stamati, directorul Casei de Cultură din Ciutești
- Biserica de lemn cu hramul Sf. Mihail și Graviil din Ciutești, raionul Nisporeni. Chiar dacă la prima vedere nu pare să fie din lemn, dar sub stratul pereților se află chiar lemnul. Biserica din lemn a fost construită sub forma unei case țărănești. Baza pe care stă biserica este realizată din bușteni puternici, din stejar. A trecut 220 de ani de când a fost sfințită biserica, la 1802 a fost sfințită. Structura bisericii este din lemn, pilonii centrali tot sunt din lemn, iar finisajul este tencuială cu var și nisip, unde a mai fost pusă și lână de oaie, capră pentru a-i oferi o rezistență și mai mare.
Biserica del lemn a fost ridicată inițial după tradiția locului, fără de turnul clopotniței sub un acoperiș unitar. Pe parcursul secolului al XIX-lea, acestora li se adaugă din partea vestică câte un pridvor, deasupra căruia este amenajată camera clopotelor.
În interiorul bisericii de lemn din satul Ciutești, raionul Nisporeni, s-a păstrat cea mai importantă piesă de inventar bisericesc – catapeteasma. Sistemul constructiv al acesteia este arhaic, fiind format din patru chivote prinse pe un schelet din bârne masive, așezate vertical și unite în partea superioară de o bârnă fixată orizontal în pereți. În cele trei goluri dintre chivote sunt montate ușile împărătești pe centru și cele diaconești pe laturi. Deasupra acestei structuri ce reprezintă propriu-zis catapeteasma, este întinsă o pânză ce acoperă golul până la tavan și care, prin subiectele pictate, reprezintă continuarea registrelor din cadrul iconostasului.Altarul are o pictură murală originală foarte bine conservată.
Oamenii din Ciutești și-au pus ca scop să fie scoasă la lumină această perlă religioasă și au început să strângă fondurile necesare. Grigore Stamati ne spune că deja au fost efectuate expertizele necesare și s-a ajuns la concluzia că sunt necesare investiții considerabile pe motiv că biserica de lemn se află într-o zonă cu risc sporit de alunecări.