Site icon Călătorii cu gust

Călărașul subteran – o nouă atracție turistică a localității

Orașul Călărași se poate mândri cu multe obiective interesante care au devenit, în timp, și atracții turistice la mare căutare. Totuși, puțin turiști, dar chiar și călărășeni știu despre unele locuri ale orașului lor. Tocmai de aceea, am decis să explorez o parte a acestuia și să vă arăt ce am descoperit eu și puteți merge să o faceți și voi.

Chiar în inima orașului Călărași descoperim o pivniță ce datează din secolul al XIX-lea. Foarte puțină lume ajunge aici și cumva, este, ascunsă de ochii oamenilor, din simplu motiv că beciul se află pe teritoriul sectorului de poliție din oraș. Totuși, cei care doresc să vadă această bijuterie arhitecturală o pot face, doar cu o înscriere prealabilă.

treptele care duc în beciul de pe teritoriul IP Călărași

MARIANA IURCU, ghid de turism, muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași

Beciul datează de la jumătatea 1800 și aici se depozitau diverse produse. Noi am avut o populație mare de evrei, care aveau asemenea pivnițe. Practic, Călărașul este împânzit de asemenea beciuri, avem și diverse galerii, dar care, deocamdată, nimeni nu le-a cercetat. În pivnița în care ne aflăm, este unica de acest gen, care este deschisă în Călărași și pentru turiști. Pe viitor, poliția vrea să facă din acest beci o sală de protocol. Nișele se vor păstra, nimic nu se va strica. Pavimentul a fost schimbat, asemeni timpurilor din care datează și este luminat în culorile tricolorului.

Mariana Iurcu, ghid de turism, muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie, or. Călărași

Beciul era utilizat pentru păstrarea proviziilor. Acum, în piviniță este doar o masă și câteva rafturi făcute în perete – totul pentru a arăta cum a fost pe timpuri acest beci.

interiorul pivniței din Călărași, iluminat în culorile tricolorului

MARIANA IURCU, ghid de turism, muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași

De asemenea, beciul era folosit și pentru evacuări, în caz de pericole, mai ales ca începutul anilor 1900 au fost foarte tulburi în Basarabia Țaristă și ei se puteau adăposti aici. Aceste tipuri de beciuri in vremea sovietică cu razboiul rece, erau folosite ca adapost, dar mai ales se țineau munițiile. Turiștii pot vizita această pivniță, doar dacă mă contactează pe min din timp. Nu se intră atât de ușor, doar dacă sunt organizate vizite în grupuri și discutate cu comisarul IP Călărași.  Vor fi rafturi pentru vinuri de colecții, diverse conserve, pentru a arăta pentru ce era menit un asemenea beci.

Ghidul de turism al orașului Călărași, Mariana Iurcu spune că asemenea pivnițe în localitatea sunt multe, chiar există și galerii, doar că trebuie cercetate, scoase în vizorul public și readuse la starea lor de altădată, astfel incluzându-le ca o adevărată atracție pe lângă alte obiective ale localității.

pivnița de pe teritoriul IP Călărași

Că tot suntem pe teritoriul sectorului de poliție din Călărași, oamenii legii de aici se pot lăuda și cu un Muzeu dedicat lor. Instituția muzeală a fost fondată în anul 2016, de către Valentin Gavriliță, și a fost deschisă într-un vechi garaj – astăzi cuprinzând mai multe obiecte și exponate care fac deliciul turiștilor.

Printre cele mai importante și intersante lucruri în Muzeul Poliției din Călărași găsim acest foto-robot – un aparat care reconsituia profilul criminalilor.

utilaj cu ajutorul căruia se reliza foto-robotul persoanelor suspecte

O altă atracție este și această mașină de pe vremuri, care realiza pașapoartele sovietice.

aparat cu ajutorul căruia se aplica ștampila URSS

Tot aici găsim uniformele colaboratorilor de poliție, care și astăzi activează în diferite structuri.

De asemenea, un loc aparte îl constituie și portretele eroilor din Călărași care au luptat în Războiul de pe Nistru, din anul 1992.

Dacă ieșim din muzeu, în fața Inspectoratului de Poliție Călărași găsim un monument dedicat eroilor care și-au pierdul viața în lupta pentru independența și integritatea Republicii Moldova, dar și o răstignire, care pe timp de noapte este luminată.

Astfel, atât muzeul poliției din Călărași, dar și beciul de pe teritoriul Inspectoratului de Poliție din localitate vor fi incluse în traseele turistice ale localității și toți doritorii pot intra aici pentru a admira exponatele inedite și lucrurile pe care le dețin.

Noi vom mai reveni la Călărași, pentru că avem încă ce povesti.

Comentarii
Exit mobile version