La o distanță de doar 36 de km de Chișinău este amplasat conacul Manuc Bey – o bijuterie arhitecturală de o valoare inesitmabilă. Complexul include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa Vechilului, Clădirea Contesei, Castelul de Vânătoare sau Turnul de Veghe – toate cu o istorie aparte și care trebuie citită doar dacă vii să vezi aceste minunății ale timpului.
UN PIC DE ISTORIE
Cu toate că acest conac îi poartă numele, acesta însă, nu a fost ridicat de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bey Mârzian, așa cum se vehiculează (el decedând la scurt timp după procurarea moșiei Hâncești, în 1817), ci de către urmașii săi – fiul Murat, care a pornit construcția vilei boierești, și nepotul diplomatului, Grigore, care a încheiat lucrările respective.
Palatul este situat în partea de sud a orașului Hâncești, pe versantul nordic al dealului, la marginea parcului. Palatul este conceput în spiritul clasicismului francez, cu deschideri largi de ferestre și loggii. Pe terasă, pereții interiori au fost decorați cu fresce deosebite și sunt prevăzute nișe în care fusese amplasate statuile.
Gospodăria a fost înconjurată de ziduri, demolată la sfârșitul anilor 1950. Plafoanele palatului au fost pictate de alt armean – Hovhannes Ayvazyan, care mai târziu a devenit cunoscut ca pictorul rus Ivan Aivazovski.
SCHIMBAREA LA FAȚĂ A CONACULUI
Perioade vitrege a cunoscut conacul Manuc Bey. După cel de-al doilea război mondial, conacul a trecut în posesia sovieticilor. După cum spun specialiștii, la început, moșia lui Manuc Bezy a fost adaptată pentru găzduirea unei școli de mecanizare, apoi a unui colegiu de construcții. Zidurile conacului care înconjurau odată întreaga zonă, au fost distruse la sfârșitul anilor ’50. Până la sfârșitul anilor ’80, complexului arhitectural a fost menținut într-o stare satisfăcătoare. Dar urmare a cutremurului din 1986, bijuteria arhitecturală a fost distrusă. Autoritățile de atunci au declarat clădirile din moșia lui Manuc Bey drept avariate.
În 1993, Manuc Bey primește statut de monument de arhitectură.
Abia, la începutul anilor 2000, conacul pornește în drumul său spre restaurare și schimbare la față. Asta și datorită Uniunii Europene. La acest proiect au fost implicați peste 60 de specialiști.
BIJUTERIA ARHITECTURALĂ, ÎNTRE TRECUT ȘI PREZENT
Am ajuns la Manuc Bey într-o zi cu totul posomorâtă din punct de vedere al vremii, pentru mine sufletește ziua a fost una deosebită. Am călcat pentru prima oară în ograda conacului Manuc Bey: un amalgam de emoții și trăiri. Nimeni nu era pe teritoriul conacului – sentimentele de bucurie au fost dublate. Mă simțeam stăpânul Palatului Princiar. Aveam doar ghidul în față, care îmi explica cu multă dăruire orice lucru care se afla între pereții istoriei.
Ce înseamnă să dai mâna cu timpul? Nimic mai mult, decât să faci cunoștință cu ce ai fost și ce ai devenit și poate ce vei fi. Asta am descoperit eu la conacul Manuc Bey. Pe lângă trăirile filosofice pe care le-am avut atunci când am ajuns pe această palmă princiară, m-am delectat și cu exponate de rară apariție și care spun povestea locului.
De la Casa Mare, până la urmele războaielor, de la tradiția organizării unei nunți în secolului al XIX-lea, până la opulența și regescul trai al oamenilor ținutului – asta puteți descoperi și voi, dacă mergeți la conacul Manuc Bey.
Iar pasionații de vinuri alese, pot să facă un popas în interiorul Palatului Priciar. Acolo este amenajată o cavă, unde se vând vinuri de Hâncești și este amenajată și o sală specială pentru degustări.
Vizita va culmina cu un moment desoebit: călătoria prin tunelul subteran. Vei fi condus pe cărarea pe care strămoșii tăi au fost nevoiți să se ascundă în vremuri vitregi.
CUM POȚI AJUNGE ȘI CÂT COSTĂ O VIZITĂ LA „MANUC BEY”
La conacul „Manuc Bey” este foarte ușor de ajuns. Dacă te pornești din Chișinău, atunci în maximum 40 de minute, cu mașina, ești pe loc. Imediat ce ai ajuns în orașul Hâncești, vei fi ghidat de indicatoare speciale care te vor duce exact în fața proților conacului.
PROGRAM DE LUCRU: