Prieteni călători, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei invită pe toată lumea la unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor – Noaptea Europeană a Muzeelor, care anul acesta poartă genericul „La noaptea muzeelor moda prinde viață!”
Evenimentul se va desfășurat în ziua de sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 17:00-24:00, timp în care Muzeul Național de Istorie a Moldovei a pregătit pentru voi o mulțime de activități și surprize, iar programul desfășurat cuprinde:
- 17.00-23.30 – Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului.
- 18.00-19.00; 19.30-20.30; 21.00-22.00 – Joc interactiv „Descoperă-mă!”
Locație: cinemateca „Clio”, hol etaj
- 19.00-22.00 – Animații mondene în expozițiile muzeului:
– Laboratorul de coafură „Nu-ți fie frică, încearcă!”,organizat de elevii Centrului de Excelență în Industria Ușoară.
Locație: sala nr. 5, parter
– Laboratorul de make-up „Lasă istoria să te machieze!”,organizat de eleviiCentrului de Excelență în Industria Ușoară.
Locație: sala nr. 1, parter
– Laboratorul „Enigma Sari-ului indian”, Clubul Internațional al Femeilor din Moldova.
Locație: holul de la parter
– Parada internațională „Moda fără granițe”,Clubul Internațional al Femeilor din Moldova.
Locație: sălile muzeului, scara
- 18.00-18.45 – „Armonii pe ritm de muzică și dans”. Spectacol artisitc susținut de elevii Școlii de Muzică „Eugen Doga”, conducător artistic: Svetlana Sergheeva, și ansamblul de dans „Krakowiaciki”, coordonator artistic: Olga Munteanu.
Locație: sala nr. 12 (Albastră), etaj
- 19.00-19.30 – „Acordurile vieții orășănești”. Recital de chitară susținut de Ansamblul chitariștilor clasei profesorului Ceauș Niolae a Școlii de Muzică „Maria Bieșu”.
Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj
- 19.30-20.00 – „Comunicăm prin dans”. Spectacol coregrafic susținut de studenții Departamentului Artă Coregrafică și Performanță Motrică al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, coodonator artistic: Snejana Apostol.
Locație: sala nr. 8 (Medievală), etaj
- 20.00-20.30 – „Armonii pe ritmuri muzicale”. Recital de muzică clasică susținut de solista și profesoara de canto Adriana Spunei și discipolele sale: Liliana Terentii și Sofia Ghenciu.
Locație: sala 12 (Albastră), etaj
- 20.30-21.00 – „Modă în pas de dans”. Spectacol coregrafic susținut de studenții Departamentului Artă Coregrafică și Performanță Motrică al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, coodonator artistic: Snejana Apostol.
Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj
- 21.00-21.30 – „Eternul clasic este mereu la modă”. Recital de muzică corală susținut de Corul de tineret „Cantabile” al Academiei de Studii Economice din Moldova. Dirijor: Elena Marian; maestru de concert: Vitalie Mosiiciuc.
Locație: sala 12 (Albastră), etaj
- 21.30-22.00 – „Pasiunea modei în mișcări de dans”. Spectacol coregrafic susținut de studenții Departamentului Artă Coregrafică și Performanță Motrică al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, coodonator artistic: Snejana Apostol.
Locație: sala nr. 10 (Unirii), etaj
- 22.00-22.30 – „Clasicul este trecutul, prezentul și viitorul”. Recital de muzică corală susținut de Corul de tineret „Cantabile” al Academiei de Studii Economice din Moldova. Dirijor: Elena Marian; maestru de concert: Vitalie Mosiiciuc.
Locație: sala 12 (Albastră), etaj
Activități în aer liber
- 15.00-20.00 – „Legende pe două roți”. Expoziție de motociclete.
Locație: curtea muzeului
- 17.00-17.45 – „Cântă fanfarele”. Recital festiv susținut orchestra de fanfară a Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, conducător artistic și dirijor: Mihail Lisii.
Locație: curtea muzeului
- 18.00-20.00 – „Străjerii păcii”. Vino și îmbracă armura medievală!
Locație: curtea muzeului
- 22.30-23.00 – „Fire show” reprezentat de Clubul „Kairos”.
Locație: curtea muzeului
Așadar, călători sunteți cu toții așteptați cu mare drag la Muzeul Național de Istorie a Moldovei de Noaptea Europeană a Muzeelor.
Proiectul calatoriicugust.com este partener media al evenimentului.
***Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment care se află la a 19-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul International al Muzeelor (ICOM).