Sunt adevărați amabsadori ai țării noastre atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Misiunea lor de bază este să promoveze locurile știute și neștiute ale zonei din care fac parte. Or, promovarea imaginii pe diverse paliere se datorează lor – ghizilor de turism. 21 februarie, atunci când marcăm Ziua Internațională a Ghidului de Turism, mi-am propus să discut cu mai mulți ghizi de turism din Republica Moldova și să aflu care sunt ideile lor referitor la ceea ce fac zi de zi, doleanțele pe care le au, ce provocări întâmpină pe parcurs și, totuși, care sunt turiștii lor „preferați” – cei locali sau străinii.
Timp de câteva zile mai mulți ghizi de turism de la noi au răspuns la cinci întrebări de bază care se referă la activitatea pe care o practică.
Ghidul de turism, între vocație și job
Elana Bălăței consideră că a fi un ghid de turism este vocație. De altfel, de aceeași opinie sunt ghizii de turism Daniela Gorincioi, Cristina Kifa, Andrei Sprâncean, Stanislava Crivceanschi, Dan Crețescu, Maria Achiruș, Cristina Rus. Ghidul de turism, Nicolae Chirnov crede că este atât o vocație, cât și o meserie, iar Marta Gorinciari consideră că este o meserie plăcută. Ghidul de turism, Maria Axenti susține că asta se poate numi și meserie, și vocație. Mai important, în opinie ei, este învățarea, munca și dedicația de care trebuie să dai dovadă – elemente esențiale pentru a o îndeplini la înălțime. Iar Mariana Iurcu, ghid de turism și muzeograf crede că, orice meserie trebuie să fie acompaniată de o vocație. Or, se știe că în lume doar 5% din populație lucrează dup profesia care și-au ales-o în viață și foarte mulți au un job din care nu primesc nicio plăcere, din activitatea lor și mai ales, se chinuie pe ei înșiși, dar și pe alții îi împovărează cu lipsa de vocație și profesionalism.
Elana Bălățel, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Susținerea din partea statului. Cumva turismul nu este o prioritate pentru Republica Moldova.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Curiozitățile, muzica, glume bune.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Am lucrat doar cu turiști străini, dar de când e pandemia lucrăm cu turiștii locali.
- Cum dezvolți industria turismului? – Un ghid bun este ca o carte de vizită a țării, este primul om care îl vede turistul. Noi reprezentăm țara și nu este deloc ușor.
Mariana Iurcu, ghid de turism, muzeograf, Călărași
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – La momentul actual cea mai mare provocare pentru mine este timpul, căci îmi împart timpul de ghid de turism cu cel de muzeograf, fiind angajată oficial la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași. A doua provocare ar fi, să creez trasee pentru raionul Călărași împreună cu orașul, căci am creat până acum doar pentru oraș, iar aceste trasee să devină național atractive și incluse în toate broșurile de turism.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Simpatia este un atu al meu din copilărie pe care încă îl folosesc, de altfel mai sunt autoironică și sociabilă cu oricine, de la mic la mare și aceste calități înnăscute mi-au fost de mare ajutor în viață. Dar daca să vorbim de ,,trucuri,, atunci mai cânt, spun glume, ghicitori și curiozități de genul „Știați că… doar la Călărași” și neapărat caut să observ reacția lor și din ”10 tentative de a folosi trucurile”, rar când am un scor de 9 la 1 (în favoarea mea).
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Oricine este interesat să cunoască sau să viziteze orașul Călărași, sunt turiștii mei, fie că sunt locali sau din afara orașului. Cu același zel îi ghidez și pe turiștii străini și pe baștinași, nu fac nicio diferență de cine stă în fața mea, decât doar limba în care comunic e singura diferență, dar pasiunea și vocația este aceeași, să fac ca turistul să plece cu impresii indimenticabile și chiar să se mândrească ca Moldova are un așa oraș Călărași.
- Cum dezvolți industria turismului? – Eu nu dezvolt industria turismului, căci pentru aceasta sunt profesioniștii care se ocupă de domeniul dat, eu doar contribui la dezvoltare prin promovare, crearea de trasee locale, atragerea interesată a vizitatorului de a le vizita, admira și mai ales încerc sa le cultiv dragostea și educația pentru partea patrimoniului turistic al țării, dar mai ales al orașului/raionul Călărași. Noi, moldovenii, încă nu avem o cultură de a călători, abia acum începem să înțelegem ca avem turism și că poate fi dezvoltat, conservat, promovat și protejat. Datorită anului 2020, în Molodva mai mult s-a călătorit prin interiorul țării și aceasta a adus doar beneficiu, nu unul economic dar de cunoaștere, mândrie și dorința de a schimba lucrurile acasă. Noi, ghizii de turism, suntem ambasadorii domeniului turistic, care suntem obligați să facem cunoscută Republica Moldova oricui, oricând, oricum.
Daniela Gorincioi, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – cultură, istorie
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – umorul
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – mai mult îmi plac turiștii din afara țării
- Cum dezvolți industria turismului? – trebuie să îți placă această meserie
Nicolae Chirnov, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism?- 1)Pandemie 2) Pandemie 3) Pandemie
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – 1) Cunoștințele 2) Simț de umor 3) Grija
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Eu personal optez pentru turiști străini, ei sunt ”turiștii mei”.
- Cum dezvolți industria turismului? – Pentru mine este important să fiu Ghid de Turism, pentru că ghizii sunt cei mai potriviți și cinstiți prezentatori ai țării și această îmi place.
Andrei Sprâncean, co-fondatorul grupului turistic „Moldova pe Jos”
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Calitatea drumurilor
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Bonusuri: Vin, narghilea, sesiuni foto în lanul cu levănțică (floare soarelui) la finele excursiei.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Turiștii de acasă.
- Cum dezvolți industria turismului? – Da este important?
Cristina Kifa, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Educarea cetățenilor moldoveni pentru a fi primitori, a da dovadă de maniere, 7 ani de acasă.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Explorarea și găsirea elementelor/lucrurilor diferite, unice și poate chiar interesante, dar atât de simple și banale.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Străini, dar uneori și locali în cadrul evenimentelor culturale și educaționale.
- Cum dezvolți industria turismului? – Deoarece Moldova e țara mea și îmi face plăcere să arăt lumii la cât de unică este.
Marta Gonciari, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Cointeresarea turiștilor pe tot parcursul excursiei fără a-i plictisi.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – În cazul în care turiștii nu sunt concentrați la ceea ce se povestește, pot să mai arunc o glumă sau o curiozitate.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Atât străini, cât și locali.
- Cum dezvolți industria turismului? – Ghizii de turism sunt cartea de vizită a unei țări, în funcție de cum ne vom povesti țara astfel va fi percepută de ei, iar pentru turiștii locali ghizii sunt cei care le amintesc încă o dată cât de frumoasă e țara și cum trebuie iubită.
Stanislava Crivceanschi, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Lipsa atracțiilor noi, infrastructură neexistentă.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – glume, ceva interactiv.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Străini
- Cum dezvolți industria turismului? – ambasadorul țării.
Eleonora Cojocari, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Receptivitatea oamenilor și feed-backul acestora. Informație eronate cu privire la istoria locală.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Zâmbetul, emoția, limbajul, implicarea, gluma, non-verbalul, continuu dialog.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Mai puțin contează proveniența, ci curiozitatea și schimbul cultural.
- Cum dezvolți industria turismului? – Pentru promovarea valorilor naționale
Dan Crețescu, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – A încerca să empatizezi cu marea parte a grupului.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Surprize zilnice și cât mai multe glume de bun gust.
- Cum dezvolți industria turismului? – Ai posibilitatea unică să vezi, să comunici, să înveți, să te bucuri.
Mtvarisa Luchian, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Talentul de a intra în comunicare cu orice persoană.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Zâmbet și buna dispoziție, precum și staționările cu un pahar de vin moldovenesc.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Cei străini.
- Cum dezvolți industria turismului? – Dar cine să prezinte țara turiștilor? Cine să le expună cultura și istoria?
Maria Axenti, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – Pandemia; lipsa de turiști.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Istorii personale; date statistice neobișnuite; zâmbet și buna dispoziție.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Îmi este mai ușor să lucrez cu turiștii străini.
- Cum dezvolți industria turismului? – Nu cred că este important cineva să fie ghid(ă) de turism. Este important ca această profesie să fie susținută, recunoscută, apreciată.
Maria Achiruș, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – 1. Indiferența oamenilor față de mediu. 2. Lipsa interesului pentru autodezvoltare. 3. A trezi patriotismul.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Distribui poze cu locuri frumoase din țară. Mă implic în reabilitarea obiectivelor cu rol turistic.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – Optez pentru turiștii locali, dar nu mai puțin și pentru cei străini, după posibilitate.
- Cum dezvolți industria turismului? – A păstra, promova și transmite valorile naționale altor generații, pentru autodezvoltare, promovarea imaginii.
Cristina Rus, ghid de turism
- Care sunt cele mai mari provocări care stau în fața ta ca ghid de turism? – De a scoate în evidență părțile pozitive, de a mulțumi exigențele tuturor participanților la călătorie sau excursie, de a urmări și cunoaște evoluția datelor demografice, economice, politice, sociale, etc.
- În calitate de ghid de turism, care sunt “trucurile” la care apelezi mereu pentru a fi intersant pentru turiști? – Diplomația, profesionalismul și prietenia.
- Optezi pentru turiștii străini sau cei locali, de acasă? Sau cine sunt turiștii tăi? – În fiecare grup de turiști, indiferent de naționalitate, se găsesc persoane mai puțin amabile sau mai puțin binedispuse. Îmi place să lucrez cu turiștii respectuoși și mai puțin aroganți, fără a mă uita în pașaportul lor. Cu toate acestea, am avut mult mai multe ocazii de a lucra cu turiștii străini.
- Cum dezvolți industria turismului? – Deoarece reprezint acest picior de plai, încerc să creez o impresie plăcută despre Moldova și oamenii ei, și deoarece leg prietenii între popoare.
Sunt doar câteva opinii lansate cu ocazia Zilei Internaționale a Ghidului de Turism de mai mulți ghizi de turism de la noi din țară. Pentru unii e o vocație, pentru alții o meserie, pentru a treia categorie o comuniune interesantă dintre vocație și meserie. Chiar dacă vorbim despre o Zi dedicată lor, în exclusivitate, și care, de obicei, asemenea evenimente se celebrează, totuși e momentul să ne oprim și să vedem cu ce dificultăți se confruntă ghizii de turism din Republica Moldova. Haideți să-i susținem, o merită. Și sper că, doleanțele lor, opiniile, dar și bucuriile lor să ajungă și la urechea celor care decid și se „implică” la dezvoltarea turismului și a domeniului, per ansamblu.
Felicitări, dragi ghizi de turism, indiferent ce localități, zone sau comunități promovați.
###ISTORIC:
Începând cu anul 1990, Ziua Internaţională a Ghidului de Turism este sărbătorită an de an pe data de 21 februarie, la inițiativa WFTGA (Federația Mondială a Asociațiilor de Ghizi de Turism). WFTGA a fost înființată în anul 1985, cu ocazia primei Convenții Internaționale a Ghizilor de Turism.