Site icon Călătorii cu gust

Accente Urbane: Pavilionul vizitat de regele Ferdinand și regina Maria din centrul Chișinăului, poziționat lângă parcul Valea Morilor

foto: calatoriicugust.com

Reperele istorice din centrul Chișinăului se resimt și azi, chiar dacă suntem martorii transformării Capitalei cu sau fără respectarea anumitor norme. Astăzi, am decis să pun accent pe un spațiu istoric și arhitectural de o valoare incontenstabilă.

foto: calatoriicugust.com

Este vorba despre un pavilion care datează din anul 1925 – an când s-a desfășurat cel de-al doilea mare eveniment tematic din Basarabia, după prima expoziție agricolă de la 1889.

foto: Intrarea pe teritoriul expoziției de pe str. Principele Carol (azi str. Serghei Lazo) 1925

Expozția tematică din Basarabia a fost inaugurată pe data de 8 octombrie 1925 la Chișinău. La marele eveniment a participat  familia regală în prezența regelui Ferdinand, reginei Maria, prim-ministrului I. Brătianu, altor membri ai guvernului și delegaților din orașele și satele din Basarabia.

foto: calaoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Expoziţia Generală şi târgul de mostre s-a desfăşurat în clădirea Sfatului Ţării, acolo unde cu 7 ani în urmă avea să se decidă Unirea Basarabiei. Pe teritoriul din împrejurimi au fost amenajate numeroase pavilioane, în care au fost amplasate 21 secţii ce prezentau cultura tradiţională a ţinutului şi nu numai.

La expoziția din Chișinău, în 1925, au fost prezenți reprezentanți ai manufacturilor din toată România, la fel din Franța și Cehia.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

ION ȘTEFĂNIȚĂ, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova

Orice eveniment de acest gen vine să fortifice economia țării, același lucru l-a urmărit și acest eveniment, integrarea economiei Basarabiei cu întreaga țară România și marele țări europene cum este Italia, Franța, Polonia, și Cehia. Expoziția marilor producători însemna comunicare, iar comunicarea presupune progresul, exact aceasta s-a întâmplat în Basarabia în această perioadă, a anilor 20-30, iar Chișinău devine un centru economic puternic în cadrul României Mari. Imaginile de arhivă spun totul.

GALERIE FOTO din ARHIVĂ

foto: Pavilionul Regiei Monopolurilor Statului 1925
foto: Pavilionul presei 1925
foto: Pavilionul cu unelte și mașini agricole 1925

Potrivit lui Ion Ștefăniță, acest spațiu rămas din 1925 are o valoare istorică și arhitecturală, iar în cel mai scurt timp, urmează să fie readus aspectul autentic al pavilionului, exact ca cea de altădată.

Comentarii
Exit mobile version