Sudul Republicii Moldova devine tot mai atractiv și interesant pentru turiștii locali și cei din afară. Complexul turistic Gagauz Sofrasi din satul Congaz și-a mărit capacitatea de cazare prin inaugurarea unui hotel cu 11 camere.
Situat în inima UTA Găgăuzia, „Gagauz Sofrasi” atrage vizitatori prin autenticitatea sa, incluzând un muzeu, un restaurant tradițional și o cramă, toate integrate într-un cadru rural pitoresc. Prin noua investiție, complexul își consolidează poziția ca destinație turistică de top, sprijinind dezvoltarea economică a regiunii și promovând patrimoniul cultural găgăuz într-un mod sustenabil.
În urma valorificării unui grant de 630.600 de lei, dar și a unei investiții proprii de circa 732.000 de lei, „Gagauz Sofrasi” și-a dublat capacitatea de cazare prin deschiderea unui mini-hotel, care va contribui la creșterea duratei sejururilor, dar și la atragerea de noi vizitatori.
„Complexul Gagauz Sofrasi este mai mult decât un loc de cazare – este o poartă unică către cultura, istoria și tradițiile poporului găgăuz. Prin sprijinul USAID, acest exemplu remarcabil de antreprenoriat familial nu doar că și-a dublat capacitatea de cazare, dar a devenit un punct de atracție turistică regională, contribuind la creșterea economică și promovarea regiunii”, a spus Zeinah Salahi, șefa interimară a Misiunii USAID Moldova.
Odată cu inaugurarea noului mini-hotel, „Gagauz Sofrasi” este pe cale să devină un adevărat catalizator pentru turismul din Găgăuzia. Extinderea afacerii aduce beneficii comunității locale, prin crearea locurilor de muncă, stimulează activitatea economică din regiune și contribuie la creșterea durabilă a industriei turismului din Republica Moldova.
„Când am pornit pe acest drum, nu ne-am imaginat că vom ajunge să găzduim turiști din 50 de țări, chiar și pe timp de pandemie. Cererea creează oferta, iar astăzi, sudul Republicii Moldova, dar și întreaga țară, se dezvoltă mult în acest sector. Mulțumesc fiecărui angajat și tuturor partenerilor noștri, în special USAID, pentru contribuția la dezvoltarea complexului nostru din inima Găgăuziei” a menționat Anna Statova, proprietara complexului turistic.
„Gagauz Sofrasi este o afacere minunată de familie, care atrage din ce în ce mai mulți turiști și contribuie la dezvoltarea turismului în regiune, datorită specificului și ospitalității sale. Suntem încântați să contribuim la aceste eforturi prin diverse seminare și training-uri, dar și diverse produse turistice ale ANTRIM, care generează noi idei ce așteaptă a fi implementate în continuare cu sprijinul USAID”, a declarat Elena Stepanov, Director Executiv al Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova.
În ultimii 10 ani, USAID a susținut continuu și strategic sectorul turismului din Republica Moldova, contribuind la diversificarea și extinderea infrastructurii de ospitalitate turistică în zonele rurale. Peste 65 de pensiuni rurale au fost dezvoltate datorită asistenței tehnice și granturilor puse la dispoziție de USAID. Prin sprijinirea afacerilor locale, USAID contribuie la stimularea industriei turismului și reducerea migrației, în special în zonele rurale.
În pofida provocărilor generate de războiul din Ucraina și datorită eforturilor partenerilor de dezvoltare și a autorităților din Republica Moldova, sectorul turismului din Republica Moldova a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei COVID. În 2023, numărul turiștilor care au venit în Moldova a crescut cu 17%, ajungând la 391.500 de vizitatori.
Acest proiect, realizat cu sprijinul Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, marchează un pas important în dezvoltarea turismului local și promovarea patrimoniului cultural găgăuz.