Site icon Călătorii cu gust

Pe urmele lui Bernardazzi… prin Chișinău

Chișinăul mereu rămâne o enigmă, un oraș al contrastelor, un oraș al celor care vor să se simtă bine, indiferent în ce colț al Capitalei s-ar afla.

Am decis și eu să fac un tur al Chișinăului, deși cam zilnic bătătoresc străzile cu clădiri vechi și noi ce tot apar și dispar din arealul urbanistic al Capitalei. De această dată, totuși am zis să merg pe urmele renumitului arhitect Alexandru Bernardazzi, care în acest 2021 se împlinesc 190 de ani de la nașterea proeminentului vizionar arhitectural.

Alexandru Berardazzi a activat în calitate de arhitect-șef al Chișinăului în perioada 1856-1878. De-a lungul vremii, Bernardazzi a reuși să înscrie Capitala Basarabiei de atunci pe harta europeană a orașelor cu un stil arhitectural deosebit și plin de eleganță. Așa că, în acest articol o să vă arăt cele mai reprezentative obiective realizate de Bernardazzi și care merită să le vizitați, admirați și promovați.

PRIMĂRIA CHIȘINĂULUI

Printre cele mai renumite lucrări ale lui Bernardazzi se numără clădirea Dumei orăşeneşti, care astăzi reprezintă edificiul Primăriei Capitalei. Fațada executată în stilul goticului italian, cu elemente de arhitectură renascentistă, încântă privirile trecătorilor, care și astăzi pot admira arcadele impecabile și ferestrele imense, care completează armonios întreaga clădire. Spre regretul, clădirea Primăriei a fost parțial distrusă în cea de-a doua conflagrație mondială, fiind restaurată, la 1951, după niște fotografii și proiecte de epocă.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

BISERICA „SFÂNTA TEODORA DE LA SIHLA”

O altă bijuterie arhitecturală a Chișinăului este și biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”. Clădirea a fost construită în 1895 ca o capelă a gimnaziului pentru fete, proiectată de Alexandru Bernardazzi în stil bizantin.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ

Un reper incontestabil al Chișinăului de ieri și de azi reprezintă sediul Muzeului Național de Artă al Moldovei – o carte de vizită a ceea ce a creat marele Bernardazzi.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

FILARMONICA NAȚIONALĂ „SERGHEI LUNCHEVICI”

Arealul urbanistic al Chișinăului sub pecetea lui Bernardazzi se remarcă și prin clădirea Bursei Noi (1900), azi clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

foto: calatoriicugust.com

DIRECȚIA CĂII FERATE DIN MOLDOVA

Turul meu pe urmele arhitectului Alexandru Bernardazzi continuă și face popas la clădirea direcției Căii Ferate din Moldova, pe timpuri Judecătoria Districtuală (1887).

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

BISERICA „SFÂNTUL PANTELEIMON”

Biserica Sfântul Panteleimon (numită istoric și Biserica SinadinoBiserica greacă) reprezintă un lăcaș de cult și un monument de arhitectură de importanță națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din Chișinău. Edificiul a fost ridicat în 1891, în spiritul stilizărilor istorice, în baza arhitecturii medievale după proiectările lui Alexandru Bernardazzi.

foto: calatoriicugust.com

BISERICA ARMENEASCĂ

Biserica Armenească Apostolică „Sfânta Maica Domnului” este un lăcaș de cult apostolic armean, totodată fiind și un monument de arhitectură de însemnătate națională. Puțină lume cunoaște despre această capodoperă arhitecturală, ce se află în partea de sud-est a centrului istoric al Chișinăului vechi, un important element de reper al planului urban medieval. Autor al acestei construcții este considerat arhitectul Bernardazzi.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

TURNUL DE APĂ

Element emblematic ce poartă semnătura lui Bernardazzi este și Turnul de apă, cunoscut și sub denumirea de Castelul de Apă. Edificiul a fost ridicat la finele secolului al XIX-lea, pe cel mai înalt punct al orașului Chișinău din acele vremuri. Muzeul este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece aici la început își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial.

foto: calatoriicugust.com

COMPLEXUL SPITALULUI DIN COSTIUJENI

Ultima cosntrucţie realizată în Basarabia în timpul vieţii arhitectului Alexandru Bernardazzi a fost complexul Spitalul din Costujeni.

foto: calatoriicugust.com

Călătoria cu gust prin Chișinău, mergând pe urmele lui Bernardazzi se oprește la casa unde a locuit renumitul arhitect. Edificiul se află pe strada Sfatul Țării 23.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Specialiștii care studiază activitatea și lucrările lui Bernardazzi spun că arhitectul de origine italiană a mai proiectat stațiile căii ferate Tighina-Galați, porturi militare pe Dunăre. De asemenea, Alexandru Bernardazzi a participat la lucrările efectuate la Cetatea Tighina, a proiectat poduri peste Nistru și Dunăre, dar și biserica de la Mănăstirea Neamț de la Chițcani.

Cu certitudine imaginea Chișinăului de ieri și de azi se datorează ideilor și lucrărilor realizate de renumitul arhitect Alexandru Bernardazzi.

Dacă vedem Chișinăul cu personalitate, atunci acest lucru înseamnă că aici au fost mâna și talentul reputatului Bernardazzi. Or, edificiile Chișinăului pot cu siguranță concura astăzi alături cu cele din Franța, Italia, Grecia sau Rusia. Pentru a vă convinge încă o dată, zic să călătoriți cu gust… pe urmele lui Bernardazzi.

Comentarii
Exit mobile version