Site icon Călătorii cu gust

VIDEO: Cum Angela Comendant își transformă pensiunea „Curtea de Piatră” într-o unitate eficientă energetic

Pasionată de arta culinară și a patiseriei, Angela Comendant a visat dintotdeauna să-și lanseze o afacere în acest domeniu. Chiar dacă este învățătoare de profesie și ajunsese directoare de liceu, acum cinci ani a lăsat activitatea didactică și cea managerială la școală pentru a deschide un restaurant în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești.

„Eram director de liceu și credeam că voi putea combina cu succes ambele activități. Mi-a fost greu, dar a trebuit să las pedagogia și liceul, pentru a-mi realiza visul. Am început a construi restaurantul în 2017, iar în 2019 am început activitatea”, povestește antreprenoarea.

foto: pensiunea „Curtea de Piatră” din Cotiujenii Mari, Șoldănești

Cu timpul, familia Comendant a deschis și o pensiune agro-turistică, apoi a mai procurat câteva case vechi, alături de restaurant și pensiune. Acum femeia de afaceri planifică să reconstruiască căsuțele, păstrându-le totodată autenticitatea.

foto: pensiunea „Curtea de Piatră” din Cotiujenii Mari, Șoldănești

„Am început afacerea din pasiunea mea pentru gătit, dar și din nevoie. Am vrut să investim banii în așa fel, încât să ne asigure existența. Pe lângă restaurant și pensiune am sădit livezi și continuăm să investim”, mai spune Angela.

Cea mai îndrăgită încăpere din restaurant este atelierul de pâine și patiserie. Aici Angela poate petrece ore întregi. Având fructe din propriile livezi, produce atât pâine cu fructe, cât și produse de patiserie.

foto: pensiunea „Curtea de Piatră” din Cotiujenii Mari, Șoldănești

„Cea mai mare problemă a noastră este sistemul de încălzire. Zona unde este situat restaurantul și pensiunea nu este conectată la rețeaua de gaze naturale și sistemul de încălzire este conectat la energie electrică. Încălzim spațiile din octombrie până în luna martie, iar facturile în ultimii doi ani au fost enorme”, mărturisește Angela Comendant.

Antreprenoarea a aflat despre proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, a participat la concursul anunțat și a obținut din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) suport pentru procurarea unui cazan pe biomasă cu capacitatea de 33 kW, a unui tocător de crengi și a unui peletizator. Astfel, ea va reduce la zero povara facturilor la electricitate.

„Avem livezi și în fiecare primăvară după ce curățeam pomii, ramurile ajungeau la gunoi. Datorită acestor noi utilaje, vom putea folosi deșeurile din livadă la încălzirea restaurantului. Astfel, ne vom încălzi eco, fără facturi enorme”, spune producătoarea.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenoarea a beneficiat de mentorat și instruire.

foto: Angela Comendant

„Ne-au ghidat cum să alegem cazanul potrivit, care să încălzească suprafața totală a restaurantului. Ne-au consultat adevărați specialiști și ne-a fost de mare ajutor această informație”, relatează Angela Comendant.

PNUD și partenerii săi abilitează femeile antreprenoare producătoare agricole să implementeze soluții de tranziție la energie regenerabilă și să aplice tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.

Despre pensiunea Angelei Comendat proiectul „Călătorii cu Gust” a relatat în detalii. Mai jos, puteți privi tot episodul dedicat agro-pensiunsiunii „Curtea de Piatră” din Cotiujenii Mari:

Comentarii
Exit mobile version