Acest final de săptămână, zilele de 7 și 8 septembrie, se anunță bogat și intens în evenimente cultural-turistice. Sunt programante mai multe festivaluri și acțiuni ce au menirea să pună în valoare patrimoniul Republicii Moldova. Mai jos, vă prezint o serie de evenimente la care merită să ajungeți.

1. Festivalul Etnograstronomic „Baba Neagră de la Nord” – evenimentul va avea loc la Campingul „La Fetești”, în raionul Edineț, pe data de 7 septembrie, între orele 16:00 și 22:00.

Aici, veți avea ocazia să explorați târgul gastronomic și cel de produse locale unde veți descoperi meșterii populari din zonă și delicioase produse tradiționale pregătite cu multă dragoste de generații de locuitori ai nordului Republicii Moldova. Printre acestea, se va remarca renumita Baba Neagră. În paralel, vă veți putea bucura de un adevărat festival folcloric, organizat de satele membre ale Grupului de Acțiune Locală „Vasile Stroescu”. Cei mici vor avea parte de diverse activități creative, iar cei mai activi dintre voi vor putea participa la drumeții pentru a explora capodoperele naturale din raionul Edineț, aflate la câțiva kilometri de Campingul La Fetești. Acestea includ Rezervația Fetești (Mica Elveție) cu Aripa Dragostei și renumitele stânci, celebra Carieră de Piatră de la Fetești, Rezervația La Castel din Gordinești cu canioanele, minele de piatră și Dintele Dragonului, Canionul de la Trinca și Stânca Țiglău de la Corjeuți.

Prețul de participare este de 199 de lei, iar copiii de până la 10 ani au acces gratuit. Teritoriul evenimentului este amenajat cu mese și scaune, foișoare, acces la apă potabilă și WC-uri. Pentru cei care doresc să petreacă mai multe zile la Fetești, vom pune la dispoziție o zonă de campare.

Alte detalii găsiți aici.

2. Festivalul Vinului de Autor – evenimentul se va sefășura timp de 2 zile: 7 și 8 septembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie. În acest an, micii producători de vinuri din întreaga țară se reunesc pentru a vă oferi o selecție remarcabilă de vinuri de autor, inclusiv ediții limitate și vinuri premiate la concursuri internaționale de prestigiu. Vizitatorii vor avea ocazia să comunice direct cu producătorii, să deguste aceste vinuri exclusiviste și să participe la masterclass-uri cu somelieri de renume. De asemenea, se vor bucura de concerte live susținute de Cristina Scarlat și Mahaya. 

Festivalul include:
– Peste 30 de vinării cu vinuri de autor;
– 4 masterclass-uri cu somelieri specializați;
– Food court;
– Muzică live;
– Zone de recreiere;
– Fotozone;
– DJ pe parcursul zilei.

Preț bilet: 300 lei  
Copiii până la 14 ani – intrarea gratuită!

Prețul biletului include acces la toate zonele festivalului, precum și oportunitatea de a experimenta o zi plină de savoare și distracție, cu:
– Pahar de vin marca „Vin de Autor”;
– 10 doze de degustare;
– Concert de seară;
– Loc de joacă cu animatori.

Detalii despre acest eveniment – aici.

3. Seară Medievală sub clar de lună – evenimentul se va desfășura sâmbătă, 7 septembrie, în satul Cărbuna la Castelul Sfântului Ilie. Programul sărbătorii va conține:

▪️Atmosferă medievală; 
▪️Haine de epocă pentru toți oaspeții;
▪️Muzică și dansuri medievale; 
▪️Mâncare delicioasă și vin/compot de casă; 
▪️Jocuri tematice pentru toate vârstele; 
▪️Transport tur-retur din Chișinău (prețul pentru transport se achită separat).

Începutul evenimentului: ora 18:00

Preț: 300 de lei/ maturi.

Detalii la numărul de telefon: 079080508

4. MUST FEST – eveniment ce celebrează anotimpul de glorie al viței de vie. Vizitatorii evenimentului au parte de excursii prin renumitele crame subterane, paradisul vinurilor roșii, albe, seci ori spumante, unde aproape fiecare soi are propria stradă. Plimbările pe strada pietonală subterană – Legenda Plaiului, sunt acompaniate de tulburel, muzică live, reprezentări artistice, și proiecții de film. Școala vinului este o altă atracție a evenimentului, ce întâmpină oaspeții cu vinuri alese și lecții despre arta servirii de la cei mai de vază specialiști.

Locație: or. Cricova

Detalii – aici.

5. Festivalul Culturilor naţionale cu genericul „Colţunaşul vesel în ograda Palancenilor” – evenimentul a ajuns la cea de-a XX-a ediție. Sărbătoarea va avea loc duminica, 8 septembrie 2024, cu începere de la ora 12.00.

În program:

▪️târgul meşterilor populari cu genericul „graiul mâinilor măiestre”, expoziţia broderiei ucrainene din perioada interbelică;

▪️prezentarea formaţiilor artistice de diverse genuri (formaţii folclorice, a etniilor erc.);

▪️ediţia a II-a a iarmarocului cu atelierul „Colţunaşul vesel”. În cadrul acestui atelier famiiliile de ucraineni din s. Palanca a comunei Hîrjauca vor propune colţunaşi la ceaun cu diferite ingrediente tradiţionale ale ucrainenilor.

6. „Vin în Vie – Recoltarea Strugurilor” la Chateau Cojușna –  o experiență autentică în inima Moldovei. Alăturați-vă pentru o zi dedicată recoltării strugurilor și savurați farmecul toamnei la Chateau Cojușna. Organizatorii promit o zi plină de tradiții, gusturi autentice și voie bună!

Programul evenimentului:

10:00 – Întâmpinarea și transportarea oaspeților în vie de la Chateau Cojușna

10:30 – Sosirea în vie

10:40 – 12:00 – Echiparea oaspeților, prezentarea de la agronomul șef, culesul strugurilor și degustarea vinului în vie cu plăcinte

12:30 – Sosirea în vinărie și startul excursiei

Costul biletului: 950 lei.

Detalii – aici.

7. Bâlciul Olarilor – un eveniment care va avea loc în intervalul orelor 10:00 şi 17:00, în Parcul de Cultură Românească „Fântâna Mare” din mijlocul satului Iurceni. Anul acesta, târgul olarilor a ajuns la cea de-a XXXIV-a ediție. Evenimentul cultural național are drept scop încurajarea și susținerea meșterilor populari olari și ceramiști.

Comentarii