Se anunța, chiar dis-de-dimineață, o zi plină cu soare și plină de evenimente și acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Ghidului de Turism. Totul a fost marcat printr-o călătorie inedită cu… trenul, spre destinația Ungheni.

foto: Cristina Kifa
foto: Cristina Kifa

Întreaga aventură a început la nici răsăritul soarelui, când zeci de ghizi de turism din Moldova se adunau pentru a marca ziua lor profesională, dar și turiști care ardeau de nerbădare să meargă cu trenul și să descopere locurile frumoase ale Ungheniului.

Ruta specială Chișinău-Ungheni cu trenul a pornit de la Gara Feroviară pe la ora 07:00 dimineața. Toată lumea, în total 115 persoane – ghizi de turism, turiști, vloggeri și jurnaliști, urcă în cele trei vagoane ale trenului și pornește la drum. Atmosfera de sărbătoare se simțea pe tot parcurusul traseului.

IRINA MIRONIC, ghid de turism, directoarea agenției de turism “Piligrim”

Chiar dacă starea de pandemie, într-un fel sau altul, ne-a stopat din activități, totuși noi mergem mai departe. Realizăm noi trasee și ne străduim ca pe turiștii locali să-i cointeresăm cu locurile frumoase ale țării noastre. Tocmai de aceea prin acest eveniment și această excursie la Ungheni ne dorim să facem un fel de renaissance a tot ce înseamnă turism local.

Pe întreg parcursul traseului, mai mulți ghizi de turism și-au împărtășit experiența și au povestit despre locurile și oamenii pe care i-au cunoscut pe parcursul carierei lor de ghid de turism. De asemenea, pe durata drumului, fiecare destinație era punctată și povestită istoria ei.

Astfel, Svetlana Shmigaliova, fondatoarea Asociației Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din Moldova, a ținut ca pe tot parcursul traseului spre Ungheni să povestească despre apariția și dezvoltarea asociației în domeniu, dar și inițierea multora dintre noi despre locurile inedite ale Moldovei. Spre exemplu, știați cum a apărut lacul de la Ghidighici? – Ei bine, anume la indicația lui Leonid Ilici Brejnev, care a dispus ca pe acest loc să se pună bazele „Mării Chișinăului”.

foto: calatoriicugust.com // Svetlana Shmigaliova, fondatoarea Asociației Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din Moldova. Ghid de turism

Dacă tot ruta Chișinău-Ungheni a fost una specială, atunci trenul nostru a făcut un popas, la fel de special, la Călărași. De ce special? Pentru că la Călărași se află ghidul de turism, muzeograful Mariana Iurcu. Tocmai de aceea, trenul a staționat pentru a o lua în traseul nostru și pe Mariana Iurcu. Imediat ce a intrat în vagon, fără să-și ia „gură de aer”, Mariana a început să împărtășească cu cei prezenți în tren despre istoria și legendele Călărașului: cum a apărut, de ce aceste locuri poartă numele de Călărași și, evident, ne-a lansat o invitație să vizităm ținuturile de aici.

foto: calatoriicugust.com // Mariana Iurcu, ghid de turism, muzeograf, or. Călărași

Și dacă drumul e tot lung, și suntem încă prin părțile Călărașului, ghidul de turism, Elana Bălățel a povestit colegilor de breaslă, dar și vloggerilor și jurnaliștilor despre Sipoteni – Capitala de Tineret în 2020-2021. Acum comuna va face parte din traseul turistic alături de alte localități, realizat de Elana Bălățel alături de alți profesioniști în domeniu. Toate au un interes comun – promovarea turismului rural ca ramură de dezvoltare a economiei locale.

foto: calatoriicugust.com

Cele aproape 2 orei și jumătate până la Ungheni au însemnat experiențe și trăiri. Ajunși la Gara Feroviară de la Ungheni, toată lumea a fost împărțită în cinci grupuri, pentru a fi respectate toate normele epidemiologice impuse de autorități în contextual pandemiei de coronavirus. Fiecare grup a fost însoțit și de un ghid de turism local. Este vorba despre: Cristina Lopatețchi, Dana Mihăilă, Livia Covaliov, Oxana Lopatețchi.

Astfel, turiștii au fost inițiați în istoria Gării Feroviare din Ungheni, aici le-au fost prezentate arhitectura, începuturile și dezvoltarea ulterioară.

foto: Cristina Kifa
foto: Cristina Kifa

CURIOZITĂȚI DESPRE GARA FEROVIARĂ DIN UNGHENI:

Edificiul inițial al gării a fost construită în 1870. Potrivit unor date, era o clădire temporară, care a fost inițial construită din lemn, similară cu gările obișnuite de gubernie. Clădirea nouă a gării a fost construită spre sfârșitul anilor 1870, după planul arhitectural al lui Ghenrih Lonski. Potrivit unei surse, primul tren a sosit la gara Chișinău pe 15 august 1871. Potrivit altora, circulația trenurilor pe traseul Tiraspol – Chișinău a fost deschisă pe 28 august 1871. Primul tren sosit de la Odesa (timp de 7 ore), a marcat începutul operațiunilor feroviare în Basarabia.

În 1873, de asemenea a fost dată în exploatare linia de cale ferată: Chișinău — Cornești, apoi prelungită până la Ungheni.

În iunie 1878 tronsonul Razdelinaia — Chișinău — Ungheni a trecut în gestiunea Căilor Ferate (Rusești) de Sud-Vest. Peste un an în sub­ordinea acesteia a fost transmisă calea ferată Tighina — Galați.

În 6/19 ianuarie 1918, gara a fost teatrul unui conflict între trupele bolșevice ale „Filialei Frontului” – organizație subordonată RUMCEROD din Odesa și un eșalon de voluntari ardeleni ai Armatei Române.

La Ungheni, garniturile ce ies din Republica Moldova trec de pe ecartament lat (standard sovietic) pe ecartament mai îngust (standard european). Sursa informației aici.

foto: Cristina Kifa

Apoi, fiecare grup a urcat în transport și a urmat vizitarea punctelor de atracție turistică din orașul Ungheni. Iată câteva dintre aceste obiective care au fost pe agenda vizitei turiștilor:

FABRICA DE COVOARE UNGEHNI: În 1980 a fost fondată întreprinderea „Covoare-Ungheni” cea mai mare fabrică de covoare din Moldova cunoscută de către cumpărătorii din țară și de peste hotare pentru calitate și originalitatea lor. Despre activitatea fabricii la momentul actual voi reveni într-un material video mai amplu, în cel mai scurt timp.

foto: Cristina Kifa
foto: Cristina Kifa
foto: calatoriicugust.com

MUZEUL DE ISTORIE ȘI ETNOGRAFIE: Instituția muzeestică se află în încinta Palatului Culturii din localitate și are circa 4000 de exponate catalogate, inclusiv din epoca paleoliticului.

foto: Cristina Kifa
foto: Cristina Kifa

PODUL EIFEL: Pod de cale ferată de pe Prut, considerat că ar fi fost proiectat de inginerul și arhitectul francez Alexandre Gustave Eiffel.

foto: Cristina Kifa
foto: Cristina Kifa
foto: Cristina Kifa

CATEDRALA „SF. ALEXANDRU NEVSKI”: monument ecleziastic, de istorie și arhitectură, ridicată în cinstea războiului ruso-turc din anii 1877-1878.

foto: Cristina Kifa
foto: Cristina Kifa

Pe durata vizitei punctelor de atracției turistică din Ungheni, fiecare turist a avut parte de o masa caldă, dar și posibilitatea să procures suveniuri și daruri ca amintire din această excursie inedită. Pe fiecare turist, în parte, călătoria care a inclus un prânz cald, dar și ghidaj din partea profesioniștilor, l-a costat 350 de lei.

foto: Cristina Kifa

La ora 15:00, trenul Ungheni-Chișinău era în așteptarea turiștilor și a ghizilor de turism pentru revenirea la Capitală. În drumul spre casă, deja toată lumea își împărtășea emoțiile, impresiile și trăirile despre cee ace au văzut și au simțit. O stare de spirit prietenoasă și plină de entuziasm. Cu toții au promis că în astfel de excursii vor mai merge și vor explora alte destinații.

Despre întreaga aventură Chișinău-Ungheni-Chișinău “pe șine” vă voi relata într-un nou episode video “Călătorii cu Gust” în cel mai scurt timp. Fiți aproape și nu uitați să urmăriți paginile de facebook calatoriicugust.com și Instagram @calatoriicugust, dar și canalul nostrum de youtube Calatorii cu Gust.

Excursia de neuitat cu trenul Chișinău-Ungheni a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Ghizilor de Turism de către Asociația Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din Moldova (AGLT) împreună cu Irina Mironic – ghid de turism (Piligrim, Agenție de Turism).

Aducem mulțumiri speciale Consiliului Raional Ungheni pentru organizarea transportului local gratuit pentru ghizi, Fabrica de covoare Ungheni, restaurantelor: Iri-Dana, Vema, ghizilor locali: Mihăilă Vera, Oxana Lopatetchi, serviciului de frontieră Ungheni.

Și nu în ultimul rând un GRAND MERCI pentru Calea Ferată din Moldova pentru acest traseu minunat! #ITGDay2021 #touristguidemoldova #beourguest #visitmoldova #Aglt

Comentarii