Locul care te încarcă de energie și simți revenirea la ceea ce a fost cândva pitorescul Basarabiei. Așezată la aproape 60 de km de Chișinău, la poalele Codrilor milenari, dăm de o nestemată a timpului. Este vorba despre una dintre cele mai vechi biserici de lemn din raionul Călărași și, în general, din zona centru a Republicii Moldova – biserica de lemn din satul Horodiște.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Lăcașul sfânt poartă hramul „Sf. Nicolae” și se regăsește în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, sub nr. 184, potrivit unei decizii a Parlamentului, din data de 22 iunie 1993.

foto: calatoriicugust.com

Biserica este construită totalmente din lemn de stejar și nu are niciun cui din fier, doar găsim niște gratii din metal care se află la ferestre. Lăcașul a fost ctitorit pe temelie de piatră în anii 1771-1797, în locul unei biserici încă mai vechi, tot din lemn, ridicată de oamenii din localitate. Fundamentul pe care au fost înălțați pereții este realizat din piatra de la vechile morminte din orgada bisericii și din var nestins, dar și lână de oi, potrivit unor oameni din Horodiște.

foto: calatoriicugust.com

Un lucru interesant, dar și curios, totodată, putem observa că unele pietre de la temelia bisericii sunt inscripționate. Preotul localității spune că sunt numele celor care au ctitorit această bijuterie arhitecturală.

În interiorul bisericii nu găsim practic nimic, în afară de câteva icoane rezemate de pereții jerpeliți ai lăcașului și podeaua din lut crăpată.

foto: calatoriicugust.com

Biserica de lemn a avut și o clopotniță, care a ars în 1989 și nu a mai fost restabilită nici până astăzi. Cauza incendiului nu se cunoaște.

Dacă ajungeți pe teritoriul bisericii de lemn din satul Horodiște, raionul Călărași, atunci neapărat să mergeți în cimitirul din ograda lăcașului sfânt. Acolo veți da de niște lespezi inedite, pe care sunt încrustate diverse simboluri ale timpului. Spre exemplu, pe această piatră din cimitir este inscripționată o cruce încrucișată și la bază este capul lui Adam. În partea stângă și dreaptă sunt soarele și luna – elemente care, potrivit cutumelor religioase, pun accentul pe moartea lui Isus Hristos.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Gheorghe Melega, custode la Muzeul de Istorie și Studiere a Ținutului Natal, satul Horodiște, raionul Călărași, povestește că acum un grup de băștinași își dorește să readucă la viață această biserică de lemn – un adevărat tezaur al zonei centrale din Republica Moldova. Primii pași au fost făcuți deja: poarta principală a bisericii a fost renovată și a fost făcută din fier, inițial era tot din lemn. De asmenea, câțiva localnici au ridicat o răstignire care va fi amplasată, în cel mai scurt timp, pe vârful dealului Pleș – o altă atracție turistică a locului, la care vom reveni neapărat să-i aflăm povestea.

foto: calatoriicugust.com

Ultima reparație capitală a bisericii de lemn din satul Horodiște, raionul Călărași, a fost făcută cu aproximativ 125 de ani în urmă.

Comentarii