Devenit deja o tradiție, primul weekend al lunii octombrie este dedicat exceleneței vinului moldovenesc. Cu această ocazie, Piața Marii Adunări Naționale se transformă într-un oraș al Vinului Moldovei. În acest an, cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va aduna un număr record de  94 de vinării. Reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, vinificatorii își vor prezenta creațiile vinicole: vinuri din noua roadă și vinuri premiate la concursurile internaționale.  În cadrul tradiționalei conferințe de presă, oficialii au anunțat ultimele detalii legate de desfășurarea sărbătorii.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Pe 7 și 8 octombrie va avea loc un eveniment de anvergură regională, chiar și europeană, o sărbătoare care este unică în lume.  Noi avem ferma convingere că producem un vin de o calitate absolut deosebită și o facem din respect pentru toată lumea care cumpără și consumă acest vin. Anul curent, din interesul de a promova și mai mult potențialul de export pe care îl are Republica Moldova pe dimensiunea produselor de vinificație, vom organiza o conferință internațională cu semnarea unui memorandum de susținere a agriculturii, la care vor participa miniștrii agriculturii din Germania, România, Țările Baltice, Austria, Polonia. Oficialii apreciază înalt calitățile vinului, de aceea vor avea o oportunitate deosebită să vadă toți vinificatorii și producătorii într-un singur loc, în Piața Marii Adunări Naționale. Cu prezența acestor înalți oaspeți, noi vom ridica la nivel european și sărbătoarea în sine. Invit toată populația țării, pe 7 și 8 octombrie, în PMAN la acest extraordinar eveniment care din acest an va purta un caracter european.”

„Vinul nostru cucerește lumea” este sloganul ediției curente a Zilei Naționale a Vinului, care se desfășoară în contextul unui deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”) pe piața internațională.  Genericul ediției din acest an denotă un angajament ferm de a continua pe drumul excelenței și este un moment potrivit de a celebra legendele și patrimoniul vinicol.

Elizaveta Breahnă, directoare interimară a ONVV:  „Cea de-a 22-a ediție a Zilei Naționale a Vinului are loc într-un an deosebit pentru noi toți, un an de jubileu – 10 ani de la lansarea brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, 10 ani de la crearea Oficiului Național a Viei și Vinului, 10 ani de când a început o muncă enormă, profesionistă, dedicată anume vinului moldovenesc, o muncă depusă pentru ridicarea imaginii Republicii Moldova ca țară producătoare de vinuri de cele 260 de vinării din Republica Moldova. La Ziua Națională a Vinului le dăm întâlnire tuturor: consumatorilor, iubitorilor de vin, profesioniștilor din domeniu etc. Aici veți avea ocazia să faceți cunoștință nu numai cu vinul, ci și cu toată acea echipă care stă în spatele unui vin, începând de la plantația de vie, până la produsul finit – vinul îmbuteliat. La Ziua Națională a Vinului veți avea ocazia toți cei prezenți să cunoașteți vinuri pe care nu le-ați mai cunoscut până acum, dar și să participați la instruiri despre modul în care se degustă un vin, pentru că vinul este un produs nu numai alimentar, dar un produs cultural – trebuie să ai o anumită cultură ca să poți degusta un vin.”

Ziua Națională a Vinului are loc deja pentru al zecelea an consecutiv sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, care a avut un impact major asupra calității și vizibilității evenimentelor dedicate industriei vitivinicole.

Parascovia Ignat, șefa Direcției Promovare și Marketing a ONVV: „În ultimul timp, tot mai des afirmăm că Vinul Moldovei a devenit cel mai reprezentativ ambasador în întreaga lume. La cea de-a 10-a aniversare a bradului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”,  sectorul vitivinicol se poate mândri cu succesele revoluționare înregistrate la nivel global. În ajunul celei de-a 22-a ediții a Zilei Naționale a Vinului,  cu genericul „Vinul nostru cucerește lumea”,  vom face o sinteză a performanțelor obținute, ce ne-au dus faima pe tot globul pământesc.  Fiind conștientă de provocările cu care s-a confruntat sectorul vitivinicol, pe parcursul întregului deceniu,  echipa națioală a Oficiului Național a Vie și Vinului a fost angajată în implementarea strategiei de vizibilitate și valorificare a brandului „Vinul Moldovei” prin diverse programe de marketing inovative, reușind să organizăm în 10 ani peste 200 de campanii de promovare internațională, să organizăm peste 1000 de evenimente în piețele strategice și de interes, și nu în ultimul rând, să asigurăm participarea la cele mai prestigioase expoziții internaționale din întreaga lume. Pe parcursul a 10 ani, am susținut mai mult de 100 de companii vitivinicole la peste 50 de  concursuri internaționale, care au adus acasă peste 6000 de medalii, dintre care 50% sunt medalii de aur. Anul trecut, Moldova a câștigat titlul de „Cel mai bun vin roșu” de pe mapamond la „Concours Mondial de Bruxelles”. Sectorul vitivinicol și în special Ziua Națională a Vinului a constituit un subiect de interes major pentru presa internațională. Moldova a apărut pe paginile celor mai prestigioase reviste de profil din lume, precum Decanter, Meininger, The Drinks Business și multe altele.”

Și în acest an, de Ziua Națională a Vinului, vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru amicii vinului, care își doresc să descopere succesele revoluționare ale Vinului Moldovei și să cunoască oamenii din spate. 

Sorin Maslo, Director interimar, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A.: „În numele Combinatului de Vinuri „Cricova”, vă invit la Ziua Națională a Vinului, pe data de 7 și 8 octombrie. Vreau să confirm faptul că brandul de țară, „Wine of Moldova”, ne-a ajutat foarte mult pe piețele internaționale în ultimii 10 ani, și este mult mai ușor și mai important să ne promovăm sub acest brand de țară, decât sub un simplu nume de întreprindere, pe o piață nouă sau oricare altă piață internațională. Pe parcursul ultimilor 10 ani, am reușit să participăm la expoziții  internaționale la concursuri, și am reușit să cucerim piețe noi, ca Germania, SUA, China. Pentru Ziua Națională a Vinului am pregătit și vom oferi spre degustare cele mai bune vinuri și spumante, și mai ales gama de produse organice, singurele certificate pentru piața europeană cu numele „Wild”. Vor fi prezentate către degustare și gama de vinuri și spumante superioare „Elogiu”. Ca obiectiv turistic în Complexul Turistic Cricova vom avea un program aparte pentru toți oaspeții care ne vor vizita: excursii, degustări de vinuri, program artistic, unde oaspeții vor reuși să savureze vinurile îmbinate cu bucate delicioase. ”

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Ziua Națională a Vinului va avea loc pe 7 și 8 octombrie 2023, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Detalii complete despre programul evenimentului și informații suplimentare sunt disponibile pe https://wineday.wineofmoldova.com/ și pagina de Facebook Wine of Moldova.

Calatoriicugust.com este partener media al evenimentului.

Comentarii