A venit momentul să tragem linia și să facem bilnațul anului 2022 din punct de vedere vitivinicol. A fost unul plin de evenimente, acțiuni și recorduri stabilite de toți actorii acestui sector important. Acum vom trece în revistă cele mai importante acțiuni pe filiera vitivinicolă din Republica Molova.

2022 a fost marcat de o serie de activități cu rezultate vizibile pentru producătorii autohtoni. Cu susținerea Oficiului Național al Viei și Vinului,  vinăriile din Moldova, reunite sub brandul vinicol de țară „Vinul  Moldovei. O legendă vie” au participat la 4 cele mai mari expoziții internaționale specializate și anume Prodexpo, Prowein, Stockholm, World Bulk Wine Expo, fiind înalt apreciate de către specialiști în domeniu, cunoscători și iubitori de vinuri de calitate din întreaga lume.

Începutul de an a fost marcat de participarea  în premieră a 15 producători din Republica Moldova la cea de-a 29-a ediție a expoziției internaționale PRODEXPO 2022.  La standul vinicol de țară Wine of Moldova au fost expuse peste 860 de mostre de vin din cele 3 Regiuni cu indicație Geografică protejată.

În cadrul Forumului de Business PRODEXPO,  a avut loc și o prezentare a sectorului vitivinicol al țării noastre, urmată de o degustare tematică a 7 vinuri autohtone din cele 3 regiuni cu indicație geografică ale Republicii Moldova.

În cadrul expoziției Prowein, reprezentanții industriei vinurilor şi a băuturilor spirtoase din întreaga lume și-au dat întâlnire la Dusseldorf, Germania.37 de vinării din țară, susținute de ONVV au prezentat peste 500 de tipuri de vin și peste 2000 de sticle pentru degustare, fiind pregătiți să identifice oportunități de colaborare și să stabilească noi parteneriate de business, astfel încât Vinul Moldovei să ajungă să fie apreciat de un număr și mai mare de consumatori de pretutindeni.

Oficiul Național al Viei și Vinului a susținut și participarea a 9 vinării reunite la standul vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” la cea mai mare expoziție din Scandinavia, Stockholm Food & Wine 2022. Mii de vizitatori curioși, interesați și dornici de cumpărături, cu mare interes au vizitat standul Wine of Moldova, dintre care 200 de vizitatori au asistat la cele 2 masterclassuri oficiale, dedicate Vinului Moldovenesc,  moderate de către importatorul Highcoast, dl Sergiu Tanurcov și Parascovia Ignat, șefa direcției marketing și dezvoltarea piețelor din cadrul ONVV,  Expoziția a constituit o platformă de întâlnire dintre 200 de expozanți, 400 de reprezentanți media și 30 000 de vizitatori.

La World Bulk Wine Exhibition, cea mai mare expoziție dedicată vinurilor în vrac, care s-a desfășurat în Amsterdam, au fost prezente 12 vinării din Moldova, care și-au expus produsele la standul “Wine of Moldova. A legend alive”. Târgul este o platformă dedicată întrevederilor directe dintre producători și cumpărătorii de vinuri în vrac din diverse colțuri ale lumii.

Pe lângă stabilirea legăturilor și inițierea discuțiilor ce contribuie la formarea de parteneriare avantajoase pentru producătorii din Moldova, participarea la expoziții permite contactul direct cu consumatorii, experiență care ajută la cunoașterea mai bine a specificului pieței țărilor țintă.

Medaliile obținute la concursurile internaționale de profil continuă tradiția recunoașterii valorii pe care o au vinurile de calitate din Republica Moldova și poziționează țara noastră în lista țărilor cu o evoluție impresionantă a vinurilor moldovenești printre produsele vitivinicole din toată lumea.

Anul 2022 a fost un an „rodnic” în premii, completând palmaresul Vinului Moldovei cu 926 de medalii, dintre care peste 530 sunt medalii de aur obținute în cadrul a 19 concursuri desfășurate pe întregul mapamond – un prestigiu pentru „cartea de vizită” a țării noastre.

Aceste rezultate atestă mai mult decât o trecere în revistă a distincțiilor de care s-a învrednicit Vinul Moldovei- este o atestare a eforturilor depuse de oamenii unei ramuri strategice economiei țării.

Datorită efortului echipei Oficiului Național al Viei și Vinului, dar și al producătorilor participanți, în 2022 s-a desfășurat cu brio cea de-a 10-a ediție a festivalului DeVin&DeGust, cu vinuri autentice, arome de primăvară, lume frumoasă!

Acesta este unicul eveniment din țară care celebrează Vinul Moldovei asortat cu bucate tradiționale și cultura specifică fiecărei regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) Republica Moldova.

Festivalul oeno-gastronomic mult așteptat a fost plin de informații noi și utile despre regiuni IGP pentru amatorii de vinuri, master-classuri de la somelieri și muzică de calitate a cântăreților autohtoni.

Și în acest an, ca de obicei, DeVin&DeGust a fost delicios în tot sensul cuvântului.

Echipa Oficiului Național al Viei și Vinului a depus eforturi considerabile pentru organizarea la nivel a celui mai mare eveniment a sectorului, mult așteptat atât de producători, cât și de consumatori,  Ziua Națională a Vinului.

După doi ani de pauză, Ziua Națională a Vinului a revenit în Piața Marii Adunări Naționale cu sloganul „Vinul Meu aduce pace, ura-n dragoste preface”. Timp de 2 zile, peste 120.000 de vizitatori, amici ai vinului – turiști locali și străini – au avut ocazia să descopere vinurile de calitate, „terroir”-ul regiunilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și să cunoască oamenii care muncesc zilnic în această industrie.

În semn de înaltă apreciere a tradițiilor și calității excelente a vinurilor din Republica Moldova, aproape fiecare vizitator a plecat acasă cu cel puțin o sticlă de vin cumpărată de la producătorii autohtoni, care au raportat vânzarea a peste 108.000 butelii de vin la Ziua Națională a Vinului 2022.

Comentarii