foto: calatoriicugust.com

„Cumpără LOCAL, susține NAȚIONAL” – o campanie menită să contribuie la promovarea și susținerea producătorilor din Republica Moldova. Tocmai de Ziua Independenței, pe 27 august, am decis să lansăm această acțiune pentru a pune în valoare munca, dedicația și curajul de care dau dovadă producătorii mici și mijlocii de la noi din țară. De asemenea, ne dorim să arătăm nu doar rezultatele, dar și provocările cu care se confruntă și modul în care le fac față. Împreună cu ei vom merge în ateliere, în halele de producție, în serele unde cresc legume și flori, în livezile și câmpurile de unde adună roada, pentru a vă arăta, pas cu pas, cum „ia naștere” un PRODUS LOCAL! Doar prin susținerea noastră, a tuturor, PRODUS LOCAL poate deveni un brand NAȚIONAL sau chiar EUROPEAN.

***

Gustul copilăriei îl putem asemui cu turta dulce și aroma sărbătorilor. Cel mai bine o știe Rita Pleșca – unicul meșter popular din Republica Moldova de turtele dulci artizanale. Meșterița pregătește aceste dulciuri tradiționale cu multă dibăcie și după o rețetă clasică, ce are peste o sută de ani. Rita Pleșca face adevărate opere de artă din turta dulce artizanală.

Deși dragostea față de desertul tradițional este încă din copilărie, Rita Pleșca spune că toată frumoasa aventură cu pregătirea turtei dulci după rețeta românească, ce datează din 1918, a început în anul 2017. Astfel, și-a amenajat un mic atelier unde crează lucrările din turtă dulce. Inițial a început să prepare aceste dulciuri pentru familia sa, ulterior și-a încercat norocul la diverse expoziții, acolo de unde a și început să fie popularizat brandul său Dulciuri Basarabencelor RM„.

foto: calatoriicugust.com

Rita Pleșca, meșter popular în turtă dulce artizanală: „Mai serios m-am apucat de pregătit turtă dulce și în cantități mai mari din anul 2017. Tot mai des au început să fie solicitate turtele mele chiar de diaspora, mai cu seamă în perioada când revine acasă. Cele mai solicitate turte dulci de moldovenii plecați de acasă sunt cele care au forma tricolorului, personajelor noastre claseice: Ileana Cosânzeana sau Ciobănașul.”

Turtele dulci realizate de Rita Pleșca sunt mai mult decât un desert, ci lucrări ce sunt expuse în cadrul diverselor activități în calitate de simboluri, în funcție de tematica evenimentului public.

Astfel, și-a amenajat un mic atelier unde crează lucrările din turtă dulce. Inițial a început să prepare aceste dulciuri pentru familia sa, ulterior și-a încercat norocul la diverse expoziții, acolo de unde a și început să fie popularizat brandul său Dulciuri Basarabencelor RM„.

Rita Pleșca, meșter popular în turtă dulce artizanală: „Lucrările mele sunt solicitate de foarte multă lume. Am câteva doamne, care mereu îmi cer ca să fac anumite tipuri de turtă și acestea sunt expuse.”

Pentru realizarea turtei dulci Rita Pleșca are nevoie de cel puțin patru ore sau chiar mai mult, în funcție de complexitatea lucrării și numărului solicitat. Întrebată care ar fi secretul utilizat la pregătirea turtei dulci, meșterița populară ne-a spus că e nevoie de multă muncă, dragoste și inspirație, dar mai sunt necesare și de ingrediente de calitate.

Rita Pleșca, meșter popular în turtă dulce artizanală: „De-a lungul timpului, am observat că pentru a avea o turtă dulce deosebităm am nevoie de unt de înaltă calitate. Astăzi, din păcate, nu prea găsim asemenea produs calitativ. Până acum procuram unt de la un producător mare din Capitală, însă calitatea lui a început să scadă, de aceea m-am reorientat repede și acum procur untul de care am nevoie pentru prepararea desertului, de la Soroca. Anume, datorită untului de calitate, turta dulce are același gust și e fărâmicioasă chiar dacă trece mai mult timp.”

Cât ține de forma turtelor dulci artizanale realizate de Rita Pleșca, meșterița populară ne-a povestit că aceste forme sunt comandate în Ucraina. Anul acesta, „piesa de rezistență” care a căpătat forma unei turte dulci a fost „Hulubul Păcii”.

Rita Pleșca, meșter popular în turtă dulce artizanală: „Chiar mă gândeam pentru acest început de an școlar ce să fac din turtă dulce, dacă anii precedenți realizam turte sub forma unor clopoței sau elevi care sunt gata de școală, anul acest am dat comandă de seturi de hulub, de diverse dimensiuni. Și peste ceva timp, am văzut că la nivel național s-a anunțat faptul că prima oră în școli și licee ese dedicată Păcii și mi-am zis atunci: ce de bine am nimerit, or, hulubul este simbolul păcii. Acum, lumea caută suveniruri pentru ziua de 1 septembrie, iar aceste turte dulci cu chip de porumbel al păcii sunt numai binevenite.”

foto: calatoriicugust.com

Meșterița populară Rita Pleșca susține că promovarea și susținerea porducătorilor locali este un pas enorm și necesar în condițiile în care astăzi toată lumea optează pentru produse autentice și de calitate, ori asemenea produse pot fi găsite în cadrul iarmaroacelor „Cămara Fest” organizate de EUROCIVIS – Asociația femeilor din agricultura și turismul Republicii Moldova.

Dulciurile realizate de Rita Pleșca pot fi găsite la târgurile „Cămara Fest” organizate periodic fie pe esplanada Parcului „Alumelul” din sectorul Buiucani, fie pe bd. Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al Capitalei. De asemenea, ele pot fi solicitate și comandate mereu pe paginile de socializare facebook și instagram: Dulciuri Basarabencelor RM„.

#produslocal #susține #producători #turtădulce #deserttradițional

Comentarii