Astăzi, la rubrica „DELICII CULINARE” vă propun să facem împreună „babă neagră” – un desert făcut, mai cu seamă, în nordul Republicii Moldova. Preparatul tradițional nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare în familiile care provin din nordul Moldovei.
Deși la prima vedere pare greu de făcut „baba neagră”, în esență nu este deloc complicat. Un indiciu că „baba neagră” a ieșit ca la carte sunt găurelele care trebuie să fie, iar pentru asta este bine să respectați etapele pregătirii acestui deliciu.
Pentru ca să iasă un asemenea deliciu, urmați pașii pe care îi indic mai jos:
Așadar, aveți nevoie de: 10 ouă, 300-400 ml de lapte, 200 -250 gr. de zahăr (în funcție de cât de dulce ați vrea să vă iasă baba), 150 de ml. de ulei, 2 pahare de făină (paharul fiind de 250 de ml.), oțet, 1 lingură și jumătate de bicarbonat de sodiu, 1 plic de zahăr vanilat, 50 de ml. de vodcă.
Pregătim un vas unde se pun ouăle și zahărul. Ulterior cu telul batem masa zaharoasă este dizolvată și căpătăm o consistență spumoasă. Următorul pas: adaugăm făina cu zahărul vanilat și, de asemenea, mesetcăm până nu vor fi cocolașe. Punem uleiul și concomitent mestecăm, adăugând laptele și bicarbonatul de sodiu. Ultima etapă este adăugarea celor 50 de ml. de vodkă.
După ce am obținut aluatul necesar, pregătim vasul pentru a fi pus la cuptor, care a fost înfierbântat din timp la o temperatură de 280 grade C. Cel mai bine e să turanți consistența obținută într-un ceaun. În caz că nu aveți ceaun, puteți utiliza și alt vas, doar că el va fi acoperit foarte bine cu folie din aluminiu.
După ce este introdusă baba neagră la cuptor, pentru prima etapă preparatul nostru este lăsat în jur de 40 de minute să se coacă la o temperatură de 280 de grade C, ulterior micșorăm temperatura până la 150 de grade C și baba neagră este lăsată la copt pentru încă 2 ore. Dacă sunt respectați toți acești pași, atunci „baba neagră” iese așa ca la mama acasă.