Île d’Oléron – a doua insulă ca mărime din Franţa – se află în golful Biscaya, la vest de Rochefort, şi este legată de continent printr-un pod care, în 1966, când a fost construit, era cel mai lung din Franţa.

Lunile de vară şi cel mult septembrie sunt „vedetele” pentru mulţi turişti din întreaga lume.

Plajele de pe Île d’Oléron sunt lungi, nisipoase şi extrem de curate. Chiar şi în cel mai „hot” perioadă plajele NU sunt aglomerate. Ai senzaţia că sunte ale tale toate. Poţi face şi nudism, dacă nu găseşti o plajă specializată.

Valurile oceanului Atlantic fac un peisaj de milioane, contopindu-se cu pădurile de pin şi stejar de stâncă, care  păstrează insula verde tot timpul anului.

De-a lungul timpului Île d’Oléron s-a aflat sub diverse stăpâniri. Spre exemplu, în secolele VII şi VIII, bascii au controlat insula, iar în secolul al XIV-lea Eduard al II-lea al Angliei a primit-o cadou de la tatăl său.

E o insulă, care merită de vizitat.

LOCURI BUNE DE VĂZUT PE Île d’Oléron:

*** Rezervaţie de păsări – La Marais aux Oiseaux – iniţial aici era un sanctuar pentru păsări rănite, dar acum îşi au cuibul aici specii rare sau care sunt pe cale de dispariţie.

*** Foret des Saumonards – aici găseşti renumita fortăreaţă a insuleri, Fort Boyard. Locul unde se filmează îndrăgita emisiune cu acelaşi nume: „Fort Boyard”.

*** Tradiţionalele Iarmaroace locale – Marchés de produits locaux. Aici găseşti de toate, de la legume şi fructe, fructe de mare, până la haine şi jucării pentru copii. Vinuri locale, bucate din carne, miere şi haine de brand, dar straniu că eticheta de la haine este tăiată.

*** Crescătorii de midii şi stridii – această îndeletnicire aduce o sursă de venit localnicilor, dar şi plăcere turiştilor.

*** Farul de Chassiron este considerat unul dintre cele mai vechi faruri din Franţa. Primul far are 33 de metri înălţime şi a fost construit în anul 1685 de Colbert. Cel de-al doilea far datează din 1834 şi are o înălţime de 18 metri.

*** Grădinile Farului –  sunt căi pline de plante deosebite cre înconjoară şi fac din acest Far o atracţie turistică deosebită.

*** O privelişte frumoasă o lasă mareele – fluxul şi refluxul oceanului Atlantic, datorată forței de atracție combinate a Lunii și Soarelui. Când apa se retrage, localnicii şi turiştii veniţi pe Île d’Oléron fac „pêche à pied” – ceea ce înseamnă „pescuitul pe jos” – o îndeletnicire des practicată de oamenii care ajung pe această insulă.

Alte locuri ce trebuie de vizitat sunt: salinele, de degustat nelipsitele bături ale locului: Cognac şi Pineau şi apusul în Atlantic.

În următoarele articole voi reveni cu alte detalii de pe Île d’Oléron. Fiţi aproape.

Comentarii