În această săptămână, toată lumea a fost bulversată de știrea precum că practic 80% din plăcintele cu brânză NU conțin brânză. Astfel, în loc de umplutura veritabilă, producătorii optau pentru grăsimi vegetale periculoase. Am decis, în acest material să-ți prezint câteva locuri unde poți mânca plăcinte cu brâznă sută la sută autentică, fără să-ți mai pui întrebări de genul: “Oare plăcinta asta-i cu brânză pe bune?”

  1. La Gura Cuptorului – este un local micuț din orașul Călărași, amplasat chiar în centrul localității, lângă Muzeul din oraș. Aici găsești o gamă variată de produse: de la pizza, până la plăcinte cu varză, cartof și cu brâznă. Toate produsele sunt procurate de la fermierii din satele de prin preajma Călărașului. Apropos, localul are o unitate și în orașul Orhei. Așa că, puteți trage o fugă pe la ei. Când a apărut informația despre „plăcintele cu brânză care NU au brânză”, cei de La Gura Cuptorului au scris pe pagina lor de socializare: „Noi avem conștiința curată! Demult tot vă atenționăm că plăcintele noastre conțin doar brânză de vaci, nu produs de brânză. Că noi folosim doar unt natural, nu margarină. Că producem doar cu cascaval și mozzarela, nu produse de cașcaval, toppinguri sau alte amestecuri chimice.” (TESTAT)
Plăcinte cu brânză. La Gura Cuptorului
  1. Eco Resort Butuceni – o agropensiune din Butuceni, Orheiul Vechi, care s-a remaract de-a lungul timpului că bucatele de aici sunt gătite sută la sută  din produse veritabile de casă. Gospodarii pensiunii au mereu grijă ca produsele să fie proaspete. Cresc pe lângă casă diverse vietăți, iar brânza o procură de la fermierii din zonă. De exemplu, o plăcintă cu brânză de vaci costă la Eco Resort Butuceni 85 de lei. (TESTAT)
Plăcinte cu brânză. Eco Resort Butuceni
  1. Muzeul Pâinii tradiții și obiceiuri – este locul unde cu adevărat poți găsi plăcinte cu brânză autentică. Mai mult ca atât, poți chiar tu prepara aceste plăcinte pe loc și vezi cu proprii tăi ochi cum se gătesc produsele de panificație. Muzeul se află în satul Văleni, raionul Cahul. (TESTAT)
La Muzeul Pâinii tradiții și obiceiuri cu gazda Vera Caminschi
  1. Casa Părintească din Palanca – locul ideal unde tradiția autentică basarabeană respiră chiar odată ce treci de poarta Casei Părintești a Tatianei Popa. Bucatele de aici sunt pregătite după rețele strămoșilor noștri și cu produse locale, crescute chiar lângă casă. Plăcintele cu brânză de la Casa Părintească sunt adevărat tezaur culinar. (TESTAT)
Plăcină cu brânză de la Casa Părintească din Palanca
  1. Panificio Mia – un local care se află în satul Vorniceni, raionul Strășeni. Acest local este deschis relativ recent. Aici poți găsi o gamă variată de produse de panificație. Plăcintele cu brânză sunt la mare căutare. Mulți oameni din Strășeni și din Chișinău fac coadă la produsele de la Panificio Mia. Apropos, plăcintele cu brâznă și alte produse marca Panificio Mia le puteți savura și la târgurile locale care se desfășoară, de obicei, în weekend-uri prin Capitală. (TESTAT)
Plăcinte cu brânză de la Panificio Mia. Proprietarii localului
  1. Penisiunea La Tudora – locul este renumit anume prin plăcinta miresei – un adevărat deliciu culinar. Umplutura tradițională o constituie brânza cu ou, dar poate fi preparată și cu cartofi, varză, bostan sau orice aveți la dispoziție. (TESTAT)
Plăcinta miresei ca la Tudora
  1. Gospodăria Claudiei Colac – se află în nordul Moldovei, în satul Sauca. Gospodina este specializată în prepararea bucatelor tradiționale moldovenești. Femeia întotdeauna gătește plăcinte cu brânză veritabilă. Are pe lângă gospodărie animale. (TESTAT)
Plăcinte cu brânză de la Claudia Colac, satul Sauca, raionul Ocnița
  1. Satul Cărbuna – Semiluna de Bronz – în această localitate veți găsi plăcinte cu brânză veritabilă, cu un gust deosebit. Gospodinile fac aceste plăcinte doar din produse de casă. (TESTAT)
Plăcintă cu brânză de la Cărbuna

Evident că sunt și alte locuri unde poți găsi plăcinte cu brânză autentică. Aici am dat exemplu de doar câteva pe unde am fost și chiar am gustat și pot spune că niciodată să NU ne fie lene să mergem să cumpărăm plăcinte cu brânză, varză, cartof sau alte produse de casă de la producătorii locali. Astfel îi susținem, dar și evităm să mânăcm produse care au devenit mult prea comerciale și care ne pun în pericol sănătatea noastră.

P.S.: Îți mai vând un pont, de care ar trebuie să te ghidezi, atunci când ești prin țară nu ezita să treci și pe la mănăstiri. De obicei, acolo fiecare trecător este întrebat dacă vrea o bucată de pâine și este pus la masă, iar bucatele servite chiar sunt sută la sută naturale.

Comentarii