Satul Sofia din raionul Drochia se poate mândri cu priveliști impresionante, fiind așezat în Podișul Moldovei. Denumirea „Sofia” a fost dată de către boierul Ioan Hasnaș, proprietarul domeniului, în cinstea unicei fiice care a murit de tânără răpusă de o boală. Așezarea a fost atestată sub un alt nume, Anfisofca, în anul 1823.

Localnicii care s-au stabilit în sat pe vremuri, lucrând pe lângă curtea boierească, au venit din 3 sate diferite, de unde provin numele mahalalelor: Strâmbeni, Bădiceni și Mândiceni. Cea de-a patra mahala era populată de ruși, de unde s-a tras denumirea Ruși.

Astăzi, satul se poate mândri cu oameni frumoși, glumeți și gospodari. Ne vom opri la partea gospodărească a localnicilor. Am decis, să îți povestesc cu ce se mai mândrește localitatea Sofia din raionul Drochia:

„Stuchitu’ Cucului” – o țuică produsă local sută la sută în satul Sofia, raionul Drochia. Țuica se bucură de mare succes în rândul localnicilor, dar și printre turiștii care vin la Sofia. Băutura are și un brand „Stuchitu’ Cucului” – se recomandă cu murătură, dar să fie cu măsură. Țuica are tăria de 45 de grade, iar în satul Sofia, raionul Drochia, se servește cu roșii murate. Este o țuică făcută din sfeclă de zahăr, având în vedere că raionul Drochia este primul la cultivarea acestei plante, iar în oraș activează si fabrica de zahăr Sudzuker”.

Țuica „Stuchitu’ Cucului” din satul Sofia, raionul Drochia

O altă mândire a satului Sofia și o carte de vizită pentru turiști este și:

Plăcinta din sfeclă de zahăr – un deliciu aparte și este unică pentru nordul și întreg teritoriul Republicii Moldova. Plăcinta din sfeclă de zahăr se prepară și cu miez de nuci, dar și cu mac, în funcție de preferințe.

Ingrediente și modul de preparare:

  • 1 pahar de apă;
  • Câte o lingură – ulei, oțet 6%; puțină sare; 5 gr. drojdie
  • Faină – calitate superioară. Se face aluatul până la o compoziție fină și să nu să se lipească de mâini. Aluatul se lasă la odihnit, apoi puțin la dospit. Se fac plăcintele, după dorință și se coc la o temperatură moderată, până se rumenesc.
Plăcintă din sfeclă cu zahăr ca la Sofia, Drochia

Locuitorii satului Sofia se pot lăuda cu un dans al generațiilor. Este vorba despre „Hangul de la Sofia”.

„Hangul” este un dans tradiţional și specific pentru satul Sofia, pe care-l dansează toţi – de la mic la mare, adică, de la grădiniţă, până la persoanele de vârsta a treia. Reuniunea generațiilor prin dansul Hangul are drept scop promovarea imaginii satului.

„Hangul de la Sofia”

„Hangul de la Sofia” – dansul generațiilor

Sarbătoarea Verdelui, o altă tradiţie respectată de peste un secol, de femeile din satul Sofia, raionul Drochia și care a devenim emblema localității. Evenimentul este organizat la o săptămână după Duminica Mare. Înainte de răsărit, femeile scot din case toate frunzele sau iarba puse simbolic pe la ferestre şi le aruncă în râu, pentru ca, odată cu apa, să se ducă tot răul din casă.

Sărbătoarea este organizată, de regulă, la Muzeul istorico-etnografic din localitate, în curtea fostului conac al boierului Ioan Hasnaș. Femeile vin îmbrăcate în haine populare sau se costumează şi interpretează diferite roluri.

Tradiţia spune că la eveniment trebuie să fie doar femei. Copiii şi bărbaţii au accesul interzis. Pe vremuri, dacă era prins vreun bărbat, el era dezbrăcat, udat şi urzicat.

Sărbătoarea Verdelui, la Muzeul de Istorie și Etnografie a satului Sofia, Drochia

***Acest articol face parte din campania de promovare a turismului local NeamPornit și susținută de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency.

Comentarii