A rezistat tuturor intemperiilor vremurilor, niciodată nu a cedat în fața barbarilor și mereu a fost considerată ca un bastion al istoriei. Vorbim despre biserica din lemn din satul Măcăreuca, raionul Drochia, care a fost construită în anul 1793. De la început a fost acoperită cu stuf, apoi cu șendrilă

foto: calatoriicugust.com

foto: calatoriicugust.com

Astăzi, biserica este un monument istoric-arhitectural și a fost construită sub formă de casă. Pe timpuri, când năvăleau diferite hoarde, aceastea aveau menirea să nimicească și religia și dacă găseau biserici, atunci le dădeau foc. Această biserică era sub formă de casă și, specific era, că atunci când se auzea că vin barbarii, crucile se scoteau de pe această biserică și în așa mod acest lăcaș a scăpat.

foto: calatoriicugust.com

foto: calatoriicugust.com

Pe aceste locuri a trăit o dinastie de boieri, Dinastia Russo, care a fost și ctitorul acestei biserici. O altă legendă spune că pe aceste meleaguri trăia un oarecare Bucur și a fost organizatorul construcției acestei biserici. Biserica reprezintă azi un obiect turistic important, dar care are nevoie de salvgardare. Ultima reparație a lăcașului sfânt a avut loc în 1986.

foto: calatoriicugust.com

Pe teritoriul bisericii din lemn a fost construit un cavou unde este înmormântată soția boierului Nicolae Dimo și o nepoată de-a sa. Biserica din lemn “Adormirea Maicii Domnului” face parte dintr-un complex turistic-cultural care cuprinde și biserica din piatră care are 100 de ani. A fost zidită din albuș de ou.

foto: calatoriicugust.com

foto: calatoriicugust.com

Acest complex turistic-arhitectural deține și un parc impresionant, dar și conacul lui Nicolae Russo.

***Acest articol face parte din campania de promovare a turismului local NeamPornit și susținută de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency.

Comentarii