Parcul Național „Nistrul de Jos” devine tot mai atractiv pentru turiștii din țară, dar și de peste granițele ei. Pe lângă agropensiunile din regiune și vinările care sunt localizate de-a lungul Nistrului, aici putem practica și activități ecologice, atât de necesare într-o eră în care poluarea este, din păcate, la ordinea zilei. Tocmai de aceea, recent pe râul Nistru a fost organizată o expediție inedită de kayaking, care a culminat cu o acțiune de salubrizare a regiunii. Astfel, este încurajat turismul prietenos mediului și pus în valoare potențialul regiunii.

Emoții mari, satisfacție pe măsură

Aventura pe Nistru a început chiar de dimineață, în satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. Fără niciun pic de cunoștințe despre cum se mânuiește un kayak, dar cu multă dorință de a explora apele fluviului, am trecut un instrcutaj ca la carte de la Pavel Țăranu, omul care mereu știe cum să te încurajeze și să te îndemne la lucruri bune. Cam 15 minute a durat lecția demonstrativă.

foto: calatoriicugust.com/ Pavel Țăranu, proprietarul pensiunii „Meșter Faur”
foto: calatoriicugust.com / Înainte de lecția demonstrativă de kayaking
foto: calatoriicugust.com / aventura cu kayak-ul pe Nistru

„În primul rând vă luați câte o vestă de salvare. Important este ca persoana care stă din urmă, ea ține cârma. Cel dinainte vâslește doar în tact cu co-echipierul din spate. Nu vă grăbiți, nu vă forțați, deoarece dacă forțați bărcile încep a fugi din cauza fluxului de apă. În caz că vine o barcă cu motor și face valuri, nu vă panicați: ori stați pe loc și nu vâsliți, ori întoarceți kayak-ul cu ascuțitul împotriva valurilor. E tot ceea ce trebuie să știți”, ne instruiește nea Pavel.

foto: calatoriicugust.com

Ne-am îmbarcat în kayak-uri și am început să vâslim. Senzații tari, emoții și mai mari, satisfacție pe măsură – cumva astfel a putut fi cunatificată starea mea atunci când am trăit experiența pe Nistru.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Am parcurs o distanță de 5 km – un traseu destul de bun, ne încurajează nea Pavel, pentru că sunt alții care nu pot rezista și se întroc imediat la mal. Noi am rezistat, pentru că aveam și o misiune de îndeplinit la finele traseului.

O plimbare cu kayak-ul în schimbul salubrizării Nistrului

Satisfacția plimbării pe Nistru cu kayak-ul se achită cu… participarea ta la salubrizarea împrejurimilor. Ideea vine chiar din partea lui Pavel Țăranu, care spune că doar așa poți să implici turiștii, oaspeții localității sau oamenii din sat să contribuie la curățarea zonei. Pentru satul Cioburciu este a doua experiență. Nea Pavel mai spune că asemenea acțiuni au mai fost desfășurate anii precedenți în josul Nistrului până în localitatea Răscăieți din raionul Ștefan Vodă.

foto: calatoriicugust.com
echipa Călătorii cu Gust

„Avem și turiști aici, avem oameni care au venit special pentru acțiunile de salubrizare. Ne dorim foarte mult să educăm tânăra generație în spiritul ecologist. Lipsește organizarea. Oamenii vor să se implice, cu plăcere, în așa activități. Trebuie să avem oameni cu inițiativă”, susține Pavel Țăranu, organizatorul acțiunii de salubrizare.

Gabriel Mărgineanu, președintele Societății Ecologice „BIOTICA” a declarat pentru calatoriicugust.com că prin asemenea acțiuni desfășurate în satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă, fortifică segmentul de turism prin activizarea oamenilor de a adopta un stil de odihnă activ și, în același timp, responsabil prin implicarea păstrării mediului înconjurător.

foto: calatoriicugust.com / acțiuni de salubrizare a malului râului Nistru

„Aici suntem la o plajă pe malul Nistrului, unde avem și un mic stadion. Aici facem curățenie ca să poată să se odihnească lumea. E un lucru simplu și bine de știut: noi dacă ne-am odihnit, după asta nu lăsăm murdărie, dar facem curat. Iată asta e o îmbinare între plăcut – util și este un exemplu corect pentru orcine”, povestește Gabriel Mărgineanu, președintele Societății Ecologice „BIOTICA”.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Regiunea Nistrului de Jos a devenit, în această primăvară, parc național. Astfel, zona va beneficia de o protecție reală a biodiversității și își va putea dezvolta semnificativ turismul ecologic. Prin fondarea Parcului Național „Nistrul de Jos” și instituirea regimului de arie protejată vor fi soluționate aspectele ce țin de utilizarea irațională și ilegală a resurselor naturale, în condițiile în care, instituția nou creată va dispune de serviciu de pază menit să asigure prevenirea și contracararea acțiunilor cu impact negativ asupra mediului.

Despre Parcul Național „Nistrul de Jos”

Parcul național „Nistrul de Jos” este structurat în patru zone funcționale cu regim juridic distinct:

Zona A de protecție integrală, care include terenuri destinate restabilirii complexelor naturale din parc, protejării monumentelor istorico-culturale și arheologice și în care este interzisă orice activitate recreativă și economică.

Zona В de recreație, în care sunt asigurate condiții pentru vizitarea locurilor pitorești ale parcului și pentru agrement de scurtă durată.

Zona C de recreație este destinată unui agrement de lungă durată. În această zonă se permite amplasarea de campinguri, hoteluri, baze turistice, birouri de excursii, centre informaționale, etc.

Zona D economică, unde derulează activități economice care nu contravin regimului parcului național, și anume: cultivarea plantelor agricole tradiționale, folosindu-se metode biologice de combatere a dăunătorilor, cu respectarea condițiilor de protecție a mediului.

Beneficiarii direcți ai Parcului Național „Nistrul de Jos” sunt cele 20 localități: Chițcani, Merenești, Zahoma, Cîmățeni, Copanca, Cremenciug, Grădinița, Leuntea, Valea Verde și Plop-Știubei din raionul Căușeni și satele Cioburciu, Crocmaz, Olănești, Palanca, Purcari, Viișoara, Răscăieți, Răscăieții Noi, Talmaza și Tudora din raionul Ștefan-Vodă. De asemenea, Parcul Național „Nistrul de Jos” cuprinde patru localități din regiunea transnistreană.

***Acest material face parte din campania națională #𝐍𝐞𝐚𝐦𝐏𝐨𝐫𝐧𝐢𝐭, lansată de Agenția de Investiții și care este destinată promovării și susținerii produsului turistic național.

Pentru noi experiențe și aventuri, puteți accesa: neampornit.md, facebook.com/neampornit și pagina de instagram be_our_guest_moldova, ori paginile de socializare calatoriicugust.com.

Comentarii