Covorul basarabean, sărbătorit de întreaga țară. Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) organizează duminică, 17 decembrie 2023, în intervalul orelor 12:00-15:00, Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a.

Evenimentul este dedicat scoarței ­– element al culturii tradițioanle românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova. Recunoașterea internațională a valorilor tradiționale ale țesutului de scoarțe presupune acțiuni practice, în vederea asigurării perpetuării și valorificării meșteșugului atât în mediul urban, cât și în mediul comunităților purtătoare a tradițiilor.

Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, organizat la inițiativa Ministerului Culturii, a devenit un eveniment tradițional în agenda culturală a țării, cu un impact vizibil în societate și în special, în comunități. În prezent, scoarțele și alte tipuri de covoare și-au reluat locul de cinste în casele românilor basarabeni, devenind o piesă importantă și valoroasă moștenită de la înaintași. La ediția a X-a a evenimentului vor fi înmânate certificate ale Purtătorilor de Tezaur Uman Viu meșterilor populari și trofee participanților și instituțiilor, pentru acțiuni de salvgardare și promovare a meșteșugului.

În cadrul acestui eveniment va fi inaugurată expoziția Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate”, care va cuprinde covoare vechi din colecția MNEIN și din colecțiile altor instituții: Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul CălărașiMuzeul de Istorie și Etnografie al municipiului StrășeniMuzeul Casa Mare-Vatra Dumeștilor din Vorniceni, or. Strășeni, Muzeul de Istorie și Etnografie s. Ciuciuleni, r-nul Hâncești, Muzeul de Istorie și Etnografie or. Nisporeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din s. Văsieni, r-nul Ialoveni și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Vizitatorii vor avea posibilitatea să urmărească un program muzical organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Pe parcursul evenimentului se vor desfășura ateliere prezentate de  Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, raionul Orhei; grupul „Fir Ales”, mun. Chișinău; Muzeul „Casa Părintească” s. Palanca, raionul Călărași; Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei” și grupul „Șezătoarea Basarabia”. Atmosfera de Crăciun va fi creată de meșteri populari de diferite genuri și mai ales de meșterii țesători. În timpul evenimentului vor fi decernați câștigătorii Concursului „Covorul moștenit de la bunica”.

Parteneri ai evenimentului: I.M. „Regia Transport Electric” Chișinău, Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, Asociația Obștească „Casa Părintească”, Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei”, Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, Grupul „Fir Ales”.

Proiectul Călătorii cu Gust este partener media al celei de-a X-a ediții Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”.

Comentarii