A venit timpul să-ți prezint câteva destinații demne de vizitat până la finele acestei veri din centrul Republicii Moldova. Am selectat cinci locații, care cu siguranță trebuie să se regăsească pe harta ta turistică, mai ales că unele dintre ele sunt chiar „la o azvârlitură de băț” de Capitală. Prin intermediul campaniei de promovare a turismului naționale #NeamPornit îți prezentăm mai jos destinațiile.

Milești, raionul Nisporeni

Pima orpire o facem în satul Milești, raionul Nisporeni, acolo unde chiar în această vară a fost lansată o nouă destinație turistică pentru iubitorii de camping pentru a petrece timpul liber departe de aglomerația urbană. Camping pe Toloacă se află în apropierea celui mai înalt deal din Republica Moldova – dealul Bălănești. Despre dealul Bălănești ți-am povestit într-un episod video anterior. Revezi aventura:

Revenind la Camping pe Toloacă – noua locație turistică a fost deschisă de familia Botescu, antreprenori din raionul Nisporeni. După mai mulți ani lucrați în Israel, tânărul cuplu a decis să investească în turismul local. Din dorința de a promova zona în care au copilărit, dealul Bălănești, soții Botescu au realizat un proiect destul de inedit pentru Moldova un Glamping Camp cu toate facilitățile pentru o cazare confortabilă. Proiectul a fost realizat cu suportul unui grant de la ODIMM dar și din resursele proprii.

foto: calatoriicugust.com

Camping pe Toloacă presupune 5 corturi pe platforme de lemn în condiții de hotel, fiind dotate cu măsuțe cât și scaune, baie modernă și bucătărie comună, terasă cu mese, spațiu pentru grătar. Totodată este amenajată și o zonă pentru corturi (în caz că turiștii doresc să vină cu propriul cort), dar și un ciubăr – butoi cu apă caldă, pentru oaspeții ce au avut o zi de drumeții prin aceste locuri frumoase înconjurată de păduri.

foto: calatoriicugust.com

Turiștii cazați în cadrul campingului au parte de momente frumoase având posibilitatea de admira răsăritul dimineața și seara apusul, iar iubitorii de senzații tari sunt invitați la un rug imens. Pentru familiile cu copii sunt oferite diverse activități începând de la joacă în pietriș, plimbatul desculț prin iarbă, jocuri cu mingea, de-a prinselea, ture cu bicicleta, lansat zmei dar și culesul de fructe din propria grădină.

foto: calatoriicugust.com

Aflându-vă în această zonă cu priveliști extraordinare vă recomandăm să explorați Traseul de drumeție al Moldovei Centrale: Nisporeni – Dealul Bălănești (cel mai înalt punct din Moldova) lansat în primăvara acestui an având o distanță de 40 km, iar ultima destinație fiind Camping pe Toloacă.

foto: echipa din cadrul proiectului #NeamPornit 2022

Cazarea costă 1000 lei/per noapte iar pentru cei care aleg să vină cu propriul cort vor achita suma de 400 de lei beneficiind de serviciile oferite camping.

Pentru detalii și rezervări accesați pagina de Facebook Camping pe toloacă https://www.facebook.com/Camping-Pe-toloac%C4%83-105956492110323  sau sunați la nr de tel: 0608 61 661.

Bravicea, raionul Călărași

A doua destinație ce se află în lista noastră de călătorii este satul Bravicea, raionul Călărași, acolo unde veți descoperi o nouă locație turistică din Codrii Moldovei, ideal pentru o „apiterapie”. În armonia albinelor, aici găsim pensiunea cu profil rural-apicol „Stupina din Codrii Moldovei”.

foto: calatoriicugust.com

Istoria pensiunii începe cu 2 ani urmă, când tinerii Eugen și Victoria Sobol au decis să dezvolte o nouă direcție a afacerii lor apicole și să invite vizitatorii să facă cunoștință cu miraculoasa lume a albinelor. După numeroase căutări, au găsit căsuța – „diamant neșlefuit” și obosit de timp.

foto: #NeamPornit

 Lansată în vara acestui an, pensiunea are câteva zone de interes:

  • casa tradițională- care va fi ca o mașină a timpului, vă va transpune în lumea copilăriei, la căsuța bunicii. Cu lucruri vechi, unde toate își au locul lor, astfel ca în curând să fie posibilă și cazarea.
  • zona cu albine – unde sunt amplasate două căsuțe de lemn, cu câte două locuri fiecare, în preajma acestora se află stupii cu albini. Aici puteți afla despre viața, activitatea albinelor și beneficiile terapiei cu zumzet de la apicultorul Eugen Sobol.
  • zona pentru copii – este amenajată cu mai multe activități distractive (leagăn din lemn, trambulină, tiroliană, hamac, colibe, zone cu iepurași, etc.).
  • zona de picnic – în care veți avea parte de o degustare de miere și produse ale stupului. Această zonă, Vă oferă și posibilitatea de a lua masa de prânz cu bucate tradiționale.

Teritoriul pensiunii oferă și posibilitatea de a gusta fructe direct din grădina cu puieți roditori, oferind o experiență autentică rurală, iar în viitorul apropiat aici va fi amenajată o colibă, cu servicii de cazare.

foto: calatoriicugust.com

Prețul unei excursii variază între 50 până la 250 lei de persoană, în dependență de serviciile dorite. Se pune accent pe odihna de weekend în grupuri de 15-20 persoane. Sunt disponibile servicii de închiriere a foișorului și servicii de apiterapie pe parcursul săptămânii.

foto: echipa din cadrul proiectului #NeamPornit 2022

Pentru detalii și rezervări:

Tel: 069737397 / 068468710

Vă recomandăm să optați pentru haine lungi pe teritoriul pensiunii pentru a nu fi înțepați de albini, iar la vizitarea stupilor, veți primi masca apicolă pentru protejarea feţei şi, în special, a ochilor.

Rezervația naturală ,,Codrii”, raionul Strășeni

Cea de-a treia destinație turistică din itinerarul nostru este Rezervația Naturală Codrii – cea mai veche rezervație de pe teritoriul Moldovei, care datează din 1971 și ocupă o suprafață de 5177 ha. Relieful are înălţimi de maxim 380 m, e întretăiat de nenumărate văi, râpi, hârtoape.

Natura în rezervaţie uimeşte prin multitudinea formelor şi speciilor, multe dintre ele sunt trecute la categoria rare şi pe cale de dispariţie. În Rezervaţia Naturală „Codri” sunt aproape 1000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova.

În trei zone funcţionale ale rezervaţiei au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate şi 1178 de specii nevertebrate. Dintre cele vertebrate, 55 de tipuri sînt rare, iar 43 foarte rare. În păduri se întâlnesc: cerbul roşu, pisica sălbatică, uliul, turtureaua, bufniţa, vipera, etc.

Codrul (plural Codrii Moldovei) constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale, ocupând cca. 40% din suprafața acestui platou înalt. Pădurile ocupă preponderent altitudinile maxime, între 200 și 430 m.

foto: calatoriicugust.com

În perioada 12-14 august curent, în cadrul Rezervației a avut loc Festivalul Lupilor acolo unde legenda a reînviat în inima naturii, sub vuietul Codrilor și urletul Lupilor, iar artele s-au contopit într-un amalgam de capodopere. Timp de trei zile, teritoriul festivalului a servit drept spațiu de creație, unde s-a împletit legende, s-au depănat povești, s-a cântat și dansat, s-au ținut ateliere meșteșugărești și recitaluri, șezători și ritualuri, s-a făcut chef și voie-bună. Toate acestea au creat o atmosferă mistică, spectaculoasă.

foto: #NeamPornit

Cărbuna, raionul Ialoveni

Ce spuneți dacă, în schimbul unui weekend la Chișinău, ați da o raită până în satul Cărbuna? La o distanță de doar 40 de kilometri de Capitală vă așteaptă o destinație perfectă pentru cei îndrăgostiți de cultura și tradiția Moldovei autentice. Acolo unde putem explora, pe adevăratelea, istoria acestui meleag.

foto: calatoriicugust.com

Satul Cărbuna este localizat în raionul Ialoveni, fiind situat la hotarul acestuia și păstrează o cronologie de peste 7000 de ani, fiind martorul celor mai însemnate perioade istorice, secretul cărora dăinuiește până acum pe acest tărâm. Localitatea face parte din Semiluna de Bronz, un proiect de turism eco-cultural în satul Cărbuna (Ialoveni) și Vîșcăuți (Orhei) cu scopul de a valorifica și dezvolta comunitățile date prin antreprenoriat social.

foto: calatoriicugust.com

Aici puteți descoperi: Castelul Sfântului Ilie din Zona Istorico-Culturală și Ecologică Voievodatul Cărbunei, fiind o replică a unui castel din perioada medievală care era amplasat în aceași regiune. Castelul reprezintă o locație de excepție unde se deschid priveliști spectaculoase și care are un interior autentic. Totodată aici se desfășoară Festivalul ”Taurul Negru de Carbuna”, evenimentul  a devenit deja o tradiție frumoasă pentru gospodinele și gospodarii din localitate, cât și pentru diaspora care revine acasă în această perioadă, anul acesta a avut loc pe 14 august.

foto: calatoriicugust.com

În timp ce Castelul Sfântului Ilie este punctul central al rutelor turistice ale Semilunei de Bronz, satul Cărbuna oferă oportunități de odihnă și recreere, servicii de cazare în complexul turistic Casa Zeița, o locuință rurală îmbinată cu tradiție și autenticitate ce ne duce cu gândul la amintirile de la sat. Complexul fiind alcătuit din 2 case:  „Casa Părintească” și  „Casa Nurorii” ambele având capacitatea de a caza până la 4 persoane.

foto: calatoriicugust.com

Este locul perfect pentru o escapadă în familie, în cercul prietenilor, colegilor sau pentru o experiență romantică unică, fiind destinația ideală pentru ameliorarea sănătății mintale și îmbunătățirea sistemului imunitar  într-un mediu pur ecologic combinat cu elemente din natură.

Pentru detalii și rezervări – 069874831.

Safari Restaurant-Muzeu, raionul Orhei

O altă destinație turistică importantă ce trebuie neapărat să se regăsească în itinerar este Restaurantul-Muzeu Safari este Aici vizitatorii pot lua masa în anturajul fluturilor, armelor dar și a altor colecții interesante fiind și un loc frumos în sânul naturii în Codrii Moldovei.

foto: #NeamPornit

Istoria Restaurantului-Muzeu Safari, începe cu anul 1996, iar primele colecții au fost adunate de proprietari încă cu 20 ani în urmă. Localul activează ca restaurant dar și ca muzeu având colecții impresionante de diferite tipuri.

Muzeul dispune de 13 colecții cu mii de piese ca: tablouri de ceară, fluturi, insecte uscate, blănuri, animale și păsări împăiate, diferite modele de arme, linguri, ceasuri de perete, fiere de călcat, tapiserii, candelabre, chei, diferite pahare de bere, platouri decorative și lumânări de diferite forme și dimensiuni. Colecția de lumânări are în palmaresul său deja 5000 de exemplare, cu o antichitate de la 1 an până la 128 de ani, fiind adunate din 163 de țări.

foto: #NeamPornit

Cele mai vechi lumânări sunt confecționate de familia Gunter, din Germania, aceasta are peste 120 de ani. Prima lumânarea cu care a început colecția, este o copie după Columna lui Traian, bazele căruia au fost puse acum 20 de ani. Colecție întrunește lumânări din mai multe țări ale lumii ca: Germania, Austria, Africa de Sud, Japonia, Malaysia, SUA, Israel, Irak, etc. Temperatura optimă de păstrare a exponatelor este de 19oC.

Restaurantul- Muzeu Safari, are în palmaresul său și o lumânare de 2 metri lungime și 260 kg, aceasta fiind cea mai mare lumânare lucrată manual în Europa și a doua din lume. În procesul de creare au fost topite mai multe lumânări din diferite țări, unind mai multe culte. Toate colecțiile sunt completate cu diferite piese de anticariat sau o de o importanță majoră din diverse state.

foto: echipa din cadrul proiectului #NeamPornit 2022

Pe lângă impresionantele colecții Safari este și o locație perfectă pentru gurmanzi fiind o destinație importantă unde poți gusta bucate tradiționale moldovenești.

Pentru detalii și rezervări:

Tel: 069240959/ 079523795;

Pagina de Facebook; https://www.facebook.com/079523795safari

***Acest material face parte din campania națională #𝐍𝐞𝐚𝐦𝐏𝐨𝐫𝐧𝐢𝐭, lansată de Agenția de Investiții și care este destinată promovării și susținerii produsului turistic național.

Pentru noi experiențe și aventuri, puteți accesa: neampornit.md, facebook.com/neampornit și pagina de instagram be_our_guest_moldova, ori paginile de socializare calatoriicugust.com.

Comentarii