Castelul Gaziantep, monument din Turcia vechi de secole, a fost grav avariat după cutremurul de luni dimineață și replicile care i-au urmat, scrie CNN.

Castelul Gaziantep. FOTO: Profimedia Images

„Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea. Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. Zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit, de asemenea. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari”, a transmis agenția de știri turcă de stat Anadolu.

Castelul Gaziantep. FOTO: Profimedia Images

Potrivit sursei citate, cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, care se află lângă castel și despre care se spune că a fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial.

Castelul Gaziantep. FOTO: Profimedia Images

Potrivit dovezilor arheologice, castelul a fost construit pentru prima dată ca turn de supraveghere în perioada romană, în secolele II-IV d.Hr., iar construcția s-a extins în timp.

A ajuns la forma actuală în perioada 527-565 d.Hr. în perioada domniei împăratului bizantin Iustinian I, potrivit Muzeelor ​​Turcești, site-ul oficial al muzeelor ​​și siturilor arheologice din țară. Castelul din Gaziantep, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

***Un cutremur major cu magnitudinea 7,8 a lovit luni centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a cel puțin 1.900 de persoane și rănirea a mai multor mii de oameni. Multe clădiri s-au prăbușit în regiunea acoperită de zăpadă, forțele de salvare începând căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături. Cutremurul, care a avut loc primele ore ale acestei dimineți de iarnă, a fost urmat la prânz de un alt seism devastator, de magnitudine 7,7, potrivit agenției europene de profil.

Comentarii