Pe 20 octombrie 2023 mi-a fugit pământul de sub picioare” – își amintește cu disperare Andrei Pîslari, apicultorul din Ștefan Vodă, care povestește pentru calatoriicugust.com, cum a văzut cu proprii ochi că toată prisaca din acea locație, în număr de 150 de familii, era fum și scrum. Parcă dimineața acelei zile nu prevestea nimic a tragedie.

Andrei Pîslari spune că: „A fost o zi obișnuită, de dimineață am mers la prisacă și am verificat stupii, să nu fie ceva răsturnat de vânt, am mai aranjat unde era nevoie, am adăugat apă la albinuțe și am plecat, urma să mă pornesc la Chișinău, pentru că aveam târg în weekend. Dar am fost telefonat de un vecin care locuiește în apropiere de zona unde era prisaca și mi-a zis să vin urgent. Când am ajuns, ce să zic, mi-a fugit pământul de sub picioare… nu îmi venea să cred cum așa ceva se poate întâmpla, nu doresc nimănui să simtă acele emoții de disperare, neputință, durere. Totul era doar fum și scrum, incendiul a acaparat absolut toată prisaca noastră din acea locație, în număr de 150 de familii. Toți stupii erau noi, din poliuretan, era o prisacă exemplară, cu rame și faguri noi, familii puternice, erau pregătite de iernat. Ultimii 3 ani am lucrat intensiv pentru a forma acestă prisacă, investiții mari, timp, dedicație, foarte multă muncă. Pierderile sunt considerabile, în jur de 600.000 de lei. Cauza incendiului nu a fost stabilită.” 

A urmat perioada de acceptare și familia Pîslari nu a stat mult pe gânduri să a început să se gândească cum poate să restabilească totul. Andrei spune că a avut o susținere enormă de la rude, cunoscuți, prieteni, clienți. De asemenea, comunitatea Cămara Fest, din care face parte, în frunte cu Diana Crudu, a fost atât de receptivă, și colegii au venit în ajutor, le-au inspirat încredere și i-au încurajat.

Andrei Pîslari: „Au solicitat fiecare să procure din mierea noastră, pentru ca să putem aduna bănuții și reinvesti uilterior.  Sincer nici nu m-am așteptat la o așa mobilizare amplă. Pe aceasta cale vreau încă o dată să le multumesc din suflet pentru tot binele care l-au acordat familiei noastre.”

Fondatorii “AUR DULCE” sunt conștienți că au foarte mult de lucru, prisaca trebuie restabilită. Andrei afirmă că o să procure din nou stupi.  Partea bună este că, acesta nu a fost unica lor prisacă. Soții Pîslari mai au alte 2 locații mai mici, o prisacă cu 50 famiilii și alta cu 100. De acolo, mai spune Andrei, o și să pornească.

Andrei Pîslari: „Dar și mulți dintre prietenii apicultori ne-au oferit în dar, cine și cât poate, familii de albine, regine, stupi. O familie nouă poate aduce prima roada abia la al 2-3 an, acesta este un proces de lungă durată. Dar suntem sănătoși, știm ce avem de făcut, ne dorim mult să reușim! Să rămânem acasă, în țara noastră, lângă copii și părinți, și să creștem împreună!”

Apicultorul mai povestește că în Republica Moldova să deții o afacere e o provocare continuă, dar dacă se mai întâmplă și situații neprevăzute este și mai anevoios. Andrei își dorește ca statul la fel să se implice în asemenea cazuri, cu asigurare sau compensare pentru situații de forță majoră, în domeniul apicol, dar aceasta la moment nu există. Apicultorii rămân, deocamdată, pe cont propriu.

Andrei Pîslari: Ceea ce ne dă aripi, sunt clienții noștri, consumatorii fideli ai produselor noastre AUR DULCE, pe care nu putem să îi dezamăgim, vom ține în continuare la calitatea înaltă a mierii și a tuturor produselor pe care le comercializăm și sunt atât de îndrăgite de public.

Primii pași în apicultură începe să-i facă în 2010 . Atunci, Andrei Pîslari a început de la 5 stupi și 5 familii de albine pe care le-a procurat. Domeniul apicol îi era aproape, deoarece acasă, la casa părintească, în gospodărie avea câțiva stupi cu albini pe care îi îngrijea cu tatăl său cu mare placere, dar producea miere doar pentru familie.

Andrei Pîslari:„În timpul verii deseori toată munca în mica prisacă rămânea pe seama mea, tatăl fiind polițist de profesie era mai mereu ocupat cu serviciul. Apicultura a fost mereu o pasiune a mea, un hobby de la care mă încărcam cu energie, dar nu m-am gândit că voi dezvolta o afacere în acest sens. Între timp am absolvit cu succes Colegiul de Medicină și am început studiile la USMF, dar paralel am activat și în alte domenii. Astfel am decis să investim în acest domeniu, alături de soția mea Svetlana, care a susținut ideea mea și ne-am asumat toate riscurile, responsabilitățile și investițiile care urma să le facem. Începutul în apicultură e anevoios, ca și în alte afaceri cred, investițiile sunt enorme, dar primul profit îl poți obține abia peste ani buni. Pentru a avea succes este nevoie de cunoștințe și experiență, deoarece albina e un organism viu și fiecare familie din stup se dezvoltă diferit. La fel de important este scopul care îl ai în legatură cu afacerea, viziunea pe termen lung și nu în ultimul rând, resursele financiare pe care ești dispus să le investești. Am aplicat și la finanțări din partea statului prin programe ce ofera suport în afaceri, fapt ce ne-a ajutat foarte mult sa crestem prisaca si sa ne dezvoltam.”

Familia Pîslari produce anual peste 6-7 tone de miere. Anul 2023 a fost unul productiv pentru apicultură și a reușit să extragă miere de salcâm, de mai, de rapiță, de salvie, miere polifloră și miere de tei, pentru care duc albinele în pastoral în Codrii Moldovei, ca să obțină o miere de tei veritabila. Actualmente, soții Pîslaro nu exportă , vinde doar pe piața internă, desi, după cum spune Andrei, își doresc foarte mult ca produsul lor AUR DULCE să treacă peste hotarele țării. De asemenea, cei de la AUR DULCE colectează  polen, propolis care este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut și este la mare căutare, păstura și lăptișor de matca, dar și ceară naturală.

Comentarii