Lacul Manta din Cahul – locul unde totul devine clipă, emoţie şi stare. Este considerat cel mai mare lac din Republica Moldova şi se întinde pe o suprafaţă de 2100 de ha. Adică, cuprinde practic trei sate: Vadul lui Isac, Manta şi Paşcani.

Un adevărat eden al vieţuitoarele iubitoare de apă, cum ar fi: cormoranul, barza albă, egreta, cocostârcul, stârcul, liştiţă, bâtlan, postârnacul, cocor, pelicanul, pescăruşul, lebede, enot, nutria, ţistarul, vulpe, pisica sălbatică, melci de apă, midii, broaşte ţestoase, mistreţul, căprioarele, nufărul alb, nufărul galben, nuca de apă şi alte specii de plante şi animale incluse în Cartea Roşie a Moldovei, care pot fi întâlnite aici, spuneau acum câţiva ani specialiştii.

Din păcate, acest paradis devine pe zi ce trece tot mai sărac din neglijenţa oamenilor locului, poate şi a turiştilor, dar şi a statului, care aplică strategii de salvgardare a zonei doar pe hârtie.

Se spune că lacul Manta s-a format în urma revărsării râului Prut, care şi-a format un spaţiu de relaxare în drumul său grăbit către mare. De pe dealul satului cu acelaşi nume se văd ca în palmă bălţile lacului Manta din lunca Prutului Bădelnicul, Dracile, Rătundul, Lişteavul, Bătcăriile, Tinosul. Gîrlele – Balacea, Ciortul, Surda.

Alte atracţii pe lacul Manta care te vor surprinde mereu sunt stufăriile, grindurile, insuliţele şi, chiar, insulele plutitoare.

Partea tristă a locului este că practic întreaga întindere acvatică este acum mai mult neîngrijită, iar oamenii de prin apropiere tratează zona unii cu nepăsare sau indiferenţă, alţii poate intenţionat.

Comentarii