Divonne-les-Bains

Divonne les Bains – un oraș francez micuț, liniștit și destul de cochet. Se află la hotar cu Elveția, între poalele munților Jura și Lacul Geneva. Din primele minute ce te afli aici, simți că ai nimerit într-o lume unde nimeni nu se grăbește, parcă și problemele o ocolesc.

PRIN CE ESTE RENUMIT ORAȘUL

Divonne les Bains este un oraș balnear, care datează de prin secolul al II-lea î.Hr., pe când romanii au cucerit și au stabilit progresiv zona de nord a Alpilor și de vest până la Lacul Geneva. Izvoarele naturale ale Divonnei au fost apreciate de romani, care au construit un apeduct de aproximativ 11 km de la Divonne la Nyon pentru a furniza apă garnizoanei lor. Multe urme ale acestui apeduct au fost găsite și continuă să fie găsite și săpate, de multe ori în timp ce se realizează noi construcții.

În Evul Mediu apare numele Divonnei, ca parohie și în contextul castelului său fortificat și al proprietarilor feudali. În secolul al XII-lea, parohia Divonne a făcut parte din eparhia de la Geneva. Până la începutul secolului al XII-lea, Lordii Divinei, în febrăria domnilor Gex, construiseră un castel fortificat, pe locul actualului castel de Divonne. În secolul al XVIII-lea, castelul vechi a fost demolat și actualul castel a fost construit.

Actualmente, orașul se mândrește cu terenul de golf, care a fost construit în anii ’30. Multe dintre facilitățile sale actuale – cazinou, hipodrom, piscină în aer liber și lac artificial. Divonne obișnuia să găzduiască în fiecare vară un mic festival de muzică de cameră, centrat pe teatrul său minuscul și pe Domaine de Divonne. 


DUMINICA ESTE VIAȚĂ ÎN Divonne les Bains

Dacă pe parcursul întregii săptămâni orașul parcă este în hibernare, duminica capătă un alt suflu, un alt aer. Un spirit al poftei de viață. În centrul istoric al orașului se organizează tradiționala piață. Aici poți găsi orice: de la cașcaval care mai de care, până la pâine tradițională franțuzească.

Comercianții, artizanii locali își vând marfa de-a lungul centrului istoric al localității. Gălăgia plăcută te încarcă cu emoții pozitive. Nimeni nu te întreabă ce faci și de ce ai venit aici. Vânzătorii, drăguți, te ajută în alegerea unui produs sau altul, iar tu te simți în centrul atenției. Din piață, nu poți ieși cu mâna goală. Așa că am cumpărat o baghetă tradițională franțuzească, pentru care am achitat 2,50 de euro. Apoi, am luat și un pachet de unt de casă, care costă vreo 4 euro. Și vă explic, un pic mai jos, de ce anume aceste produse le-am cumpărat.


Târgul cu DELICII

Vedeta acestui târg din orașul Divonne les Bains este locul unde se adună multă lume și mănâncă stridii – un adevărat templu al acestor fructe de mare. Pentru a savura din aceste delicii, trebuie să vii de dimineață și să prinzi un loc lângă râu, pentru a avea o imagine superbă atunci când mănânci stridii. Acest platou cu diverse fructe de mare: creveți, stridii, melci, carcatiță și o sticlă de vin local pentru patru persoane a costat în jur de 150 de euro. Și atenție, acum revin la pâinea și untul cumpărat din piață. Produsele au fost luate pentru a fi mâncate cu aceste fructe de mare.

Pentru iubitorii de fructe de mare, trebuie să mai spun că dacă e vreme rece și vreți ceva călduț să mâncați, atunci puteți comanda fructe de mare pregătite la cuptor. O gustoșenie adevărată.

Trebuie de mai întors la Divonne les Bains – acolo unde putem explora Casinoul, parcul sau băile termale.

Comentarii