Călătorim cu gust prin locurile pitoreşti ale Moldovei. Popas facem la Lacul de acumulare de la Dubăsari, fiind considerat cel mai mare din Republica Moldova şi a fost creat când s-a construit barajul Hidrocentralei din apropierea oraşului Dubăsari. Se întâmpla în perioada anilor 1951-1955.

Hidrocentrala de la Dubăsari e prima în Moldova. Cele patru turbine cu o capacitate totală de 48 de mii de KW a avut loc în anul 1955. Lungimea barajului de beton a hidrocentralei este de 133 m, barajul din pământ din partea dreaptă are 139 m, iar cel aluvial are 257 m, iar stăvilarul malului stâng – 354 m.

Să ajungi la Hidrocentrala de la Dubăsari e destul de simplu. De la Chişinău până la destinaţia noastră, dacă te deplasezi cu maşina îţi ia în jur de 45-46 de minte. Asta în cazul în care ai pornit pe drumul naţional M21 şi nu e trafic prin oraş. Ai de parcurs, în general, vreo 45 de km.

Dacă eşti un aventurier înrăit al drumeţiilor, atunci îţi propun şi soluţia să ajungi din Capitală la Hidrocentrala Dubăsari pe… jos. Acest lucru îţi va lua mai mult de 9 ore, în schimb vei savura din plin priveliştea naturii.

Eu am optat pentru maşină. Aşa că mie mi-a luat în jur de o oră să ajung la Hidrocentrala de la Dubăsari. Un lucru mai puţin plăcut, pe care, probabil mulţi dintre voi l-aţi simţit sau îl veţi simţi este faptul că în propria ţară eşti nevoit să te opreşti la nişte posturi care nu au ce căuta acolo. Totuşi, dacă e să vorbim despre loc, atunci e unul deosebit.

Atât pe malul drept, cât şi pe malul stâng al Nistrului oamenii savurau din plin liniştea naturii şi frumuseţea locului. La un moment dat m-am prins la ideea că să dăm mâna cu fraţii din regiunea transnistreană, fără ca să avem obstacole, o putem face doar dacă ne întâlnim la mijloc de râu înotând.

Chiar şi aşa, la lăsatul serii veţi avea parte de o imagine incredibilă.

Rămăşiţele sovietice nu pot fi date uitării şi rămân adevărate relicve ale istoriei, pe care astăzi noi le imortalizăm.

#calatoriicugust la Hidrocentrala de la Dubăsari.

Comentarii