Continuăm seria explorării lanurilor de levănțică din Republica Moldova. Astăzi vă prezint povestea lavandei din localitatea Cobusca Nouă, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de hectare. De această dată, este vorba despre o poveste nu chiar cu un „happy end”. 

Ajuns la Cobusca Nouă, la locul destinației, în fața mea s-a întins o mare de levănțică, doar că această mare nu avea aceeași priveliște pe care s-au obișnuit să o vadă moldovenii care veneau să-și facă fotografii sau să strângă câteva flori de levănțică, anii trecuți. Și asta pentru că, din cauza secetei, care s-a abătut peste țara noastră în acest an, cele 50 de hectare de lavandă practic au fost compromise.

Nea Ion, pe care l-am surprins lucrând la câmpul de levănțică din Cobusca Nouă, povestește cu necaz despre tragedia în care s-au pomenit în acest an. Nici nu știe ce va recolta acum după această secetă. Mai mult uscăciune, decât mov vezi pe aceste hectare, îmi mai spune nea Ion.

Totuși, el mai are o speranță că peste vreo 2 săptămâni, totuși să-și revină în totalitate levănțica, iar astfel și oamenii să poată veni să savureze din plin frumusețea violetă de altădată.

Trebuie să știți că lanul de levănțică din Cobusca Nouă există deja aproximativ 20 de ani. Din lavanda recoltată de pe acest câmp se face ulei.

Comentarii