Roadele Moldovei pot ajunge azi mult mai ușor pe masa ta. Și asta deoarece, producătorii autohtoni au grijă să te bucure cu cele mai proaspete și autentice produse strânse și prelucrate cu atâta dibăcie și de drag pentru voi – consumatorii zilnici.

Zeci de producători locali, adunați la „Cămara Fest”, vin cu oferte care mai de care și toate pentru gustul… tuturor. De la fructe de sezon: mere, zmeură, caise sau mure, până la vinuri alese de la microvinăriile din Republica Moldova. Mai mult, aceste licori ale lui Bachus pot fi asezonate cu brânzeturi și cașcavaluri made in Moldova, pe care tot le găsiți la târgurile „Cămara Fest”.

foto: calatoriicugust.com

Spre exemplu, cei de la “Pomul Regal” vă propun la iarmaroc un lichior de nucă verde, miez hidratat și nuci de soiuri franceze și americane, crescute cu cea mai mare grijă și dragoste.

Veaceslav și Valentina Preguza vin la „Cămara Fest” cu cele mai gustoase și delicioase migdale din cea mai nordică livadă de migdale, întinsă pe o suprafață de 11 hectare, în satul Năpădeni, raionul Ungheni. Familia Preguza susține că au migdale curățate, dar și în coajă. Prețul migdalelor variază: cele în coajă costă de la 50 de lei kilogramul, iar miezul de migdale de la 230 de lei per kilogram.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Marcela Bratos din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, vine la „Cămara Fest” cu delicii aparte: produse din brânză de oi și urdă, cavîrmaua preparată din carne de oi naturală la ceaun, prin fierbere mai multe ore și prelucrată cu condimente naturale: piper roșu, sare și ardeiul iute.

foto: calatoriicugust.com

Diana Crudu, organizatoarea târgurilor „Cămara Fest”, spune că la aceste iarmaroace oferta este următoarea: dăm ce are mai bun Republica Moldova și oameni cu suflet mare. „Avem producători de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia, faptul acesta denotă că agricultura ne unește și nu ne dezbină pe criterii de limbă, etnie. Vă așteptăm cu mare drag, de fiecare dată, să luați acasă tot ce are Republica Moldova mai bun, de la pomușoare proaspete, vinuri de la crame mici, bunătăți din carne și alte legume proaspete.”

foto: calatoriicugust.com

Chiar și așa, este dificil dacă producătorii mici nu sunt susținuți constant, pentru că ei au capacități minume de export, iar în aceste condiții, aceștia, peste câțiva ani, riscă să dispară complet din sistemul economic al Republicii Moldova. „Și cumva unica noastră speranță rămâne totuși consumatorul local, cel care așteptăm să se solidarizeze cu noi, să empatizeze cu noi, și de exemplu: în loc de o banană de import să dea prioritate unei caserole cu mure, cu afine sau unui kilogram de mere. Până la urmă oamenii care fac activitatea asta sunt îndrăgostiți de agricultură, dacă nu iubești această meserie, nu o poți face. Cu toți cunoaștem că în agricultură satisfacția financiară este una scăzută, în schimb efortul și munca este foarte mare. Eu nu am văzut agricultori bogați și atunci mă duce cu gândul că numai solidaritatea de aia sănătoasă îi mai poate motiva pe micii producători autohtoni. Ajută-ți ȚARA, cumpără LOCAL”, ne mai spune Diana.

foto: calatoriicugust.com

Compania “Moft Dulce” prezentă și ea la târg propune produse naturale, fără conservanți sau adaosuri ce ar dăuna sănătății. Spre exemplu, pastele de nuci pe care le facem noi este o sursă foarte bună de vitamine pentru copii, dar și pentru maturi. Pasta de arahide este foarte bună în combinație cu diverse fructe, mai ales pe perioada de vară.

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Brandul „MIRA”, apărut pe piață în 2019, cu primele uleiuri presate la rece și nerafinate de aloarea soarelui, in și armurariu. „La moment producem ulei din 11 tipuri diferite de nuci și semințe, și nu o să ne oprim aici. La „Cămara Fest”, noi avem șapte feluri de ulei: ulei de in, dovleac, susan, armurariu. Avem, de asemenea, semințe de cânepă decojită, semințe de dovleac fără coajă. Avem câțiva parteneri de încredere prin oraș, facem livrare prin oraș, dar și prin Franța, Marea Britanie.”

foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com
foto: calatoriicugust.com

Prisaca “Apicola Miron” aflată la poalele Codrilor, mai exact în satul Boldurești, raionul Nisporeni, propune produse apicole naturale direct de la producător. „Venim în fața consumatorilor cu miere de salcâm, miere de mai, miere de tei, miere polifloră și miere de rapiță. În rest, mai avem miere ambalată în fagure, miere de salvie. De asemenea, avem uleiuri eterice de lavandă, pentru că mai deținem și o plantație de levănțică.”

foto: calatoriicugust.com

Iar Mariana Zabrian știe mereu să surprindă vizitatorii târgurilor „Cămara Fest” cu un desert tradițional moldovenesc – baba neagră. Gustând o dată acest deliciu, gura îți lasă apă, și vrei să revii de fiecare dată la iarmaroc în căutarea babei negre produsă de Mariana Zabrian. „Eu vin mereu cu babă neagră coaptă în cuptor cu lemne timp de 10 ore. Este preparată după o rețetă a bunicilor noștri, cu produse naturale, utilizăm ingrediente de casă, are o cantitate foarte mică de zahăr. Astfel, baba neagră a noastră este 100 % naturală. Multă lume se convinge de asta.”

foto: calatoriicugust.com

Sunt doar câțiva producători locali, care vă propun produse autentice sută la sută. Călătoriicugust.com vă va prezenta pe parcurs și alți participanți ai târgului Cămara Fest, pentru a vedea oferta de produse locale.

foto: calatoriicugust.com

Până atunci, vă îndemnăm să veniți la iarmarocul „Cămara Fest” din acest weekend, 22 și 23 iulie, care se va desfășura pe esplanada Parcului „Alunelul” din sectorul Buicuani al Capitalei. Târgul este organizat de EUROCIVIS – Asociația femeilor din agricultura și turismul Republicii Moldova.

Calatoriicugust.com este partener media al târgurilor „Cămara Fest”. Urmăriți paginile noastre de facebook și instagram și veți afla mai multe detalii de la iarmaroc.

Comentarii