În primul week-end al lunii octombrie, 110.000 de oameni și-au dat întâlnire în Piața Marii Adunări Naționale, în timp ce alte 20.000 de persoane au vizitat vinăriile din țară pentru a celebra cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.

Evenimentul din acest an a avut loc în contextul în care brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”) a împlinit un deceniu de la lansarea pe piața internațională și a constituit un moment important pentru a celebra succesele sale revoluționare.

Numărul mare al vizitatorilor a demonstrat, din nou, că Ziua Națională a Vinului este u eveniment unic în lume, care celebrează tradițiile, legendele și patrimoniul vinicol a țării.

Ziua Națională a Vinului – eveniment emblematic în inima orașului


Timp de 2 zile, în data de 7 și 8 octombrie, cei 94 de vinificatori reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, au expus cu mândrie 60.000 de tipuri de vin care reprezintă expresia identității vinicole a țării. În același timp, 30.000 de sticle de Vinul Moldovei au fost oferite pentru degustări la standurile proprii, iar vizitatorii evenimentului au plecat acasă cu peste 132.000 de sticle de vin. Mai mult, oaspeții sărbătorii care și-au dorit să cunoască producătorii vinicoli, au achiziționat 3.500 Carnete ale Degustătorului și s-au bucurat de 42.000 de degustări, timp de 2 zile.

Ziua Națională a Vinului celebrată la vinăriile din țără


Sărbătoare a fost marcată în toată țară. Astfel, 20.000 de amici ai vinului au ales să meargă pe Drumul Vinului și să petreacă la vinăriile cu facilități turistice din Moldova. În această perioada, cramele au vândut 15.000 de sticle pentru vizitatorii care le-au călcat pragul.

Școla Vinului a instruit sute de amici ai vinului


Ziua Națională a Vinului promovează cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate. Programul din acest an a inclus 8 ateliere dedicate Vinului Moldovei, în cadrul Școlii Vinului. 320 de participanți au fost prezenți la orele ținute de somelieri și degustători profesioniști, pentru a învăța despre etapele producerii vinurilor, reguli privind degustarea unui vin, asocierea corectă cu bucatele, dar și despre consumul moderat al vinului.

Pentru organizarea ediției curente a Zilei Naționale a Vinului a fost alocat un buget de 4 milioane de lei. Ziua Națională a Vinului a fost organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Proiectul Călătorii cu Gust a fost partener media al evenimentului.

Comentarii