Tenerife numită și ca insula „primăverii eterne” este cea mai mare și cea mai populată din insulele Canare. Are o lungime de aproximativ 100 de km și o lățime de aproximativ 50 de km. Tenerife este de origine vulcanică și se află la 300 de km de continentul african și la 1000 de km de peninsula Iberica. Tenerife s-a format în urma erupțiilor vulcanice submarine, iar peisajele acesteia sunt diversificate și unice în întreaga lume. Azi, Tenerife este vizitată de milioane de turiști.
Pe lângă plajele cu nisip negru provenit din roca vulcanică a insulei, există și plaje cu nisip auriu, importat tocmai din deșertul Sahara. Partea de sud a insulei este destinația de vacanță preferată de turiști.
Plantațiile de bananieri
Generozitatea climei de pe Tenerife a făcut posibilă răspândirea tuturor tipurilor de fructe tropicale şi subtropicale: banane, papaya, mango, avocado, ananas, guava şi alte soiuri mai puţin cunoscute în Europa, dar, de asemenea, portocale, pere, mere, prune, moşmon japonez, smochine şi struguri. Dar cultivarea de banane a însemnat, istoric, principala sursă de venit pentru localnici.
Fără îndoială, „platano” (mica banană dulce, tipică din Insulele Canare, de culoare galben-auriu cu mici pete maro) este fructul cel mai cultivat al insulei şi un protagonist al gastronomiei canare.
Bananele sunt consumate ca fructe sau utilizate în numeroase reţete de desert: „Platano Frito” (banane prăjite), „Platano cu gofio” (banane cu făină din cereale prăjite), „Platano rebozado” (banane pane) etc.
Bananierii sunt plantaţi pe aproximativ 4200 de hectare pe tot teritorul insulei, iar înălţimea maximă la care se poate planta un bananier este cel mult 300 m. Un bananier (planta mamă) poate face un ciorchine de banane ce poate ajunge până la 70 de kg greutate. Plasele pe care le veţi vedea pe plantaţiile de bananieri au rol de protecţie împotriva calimei. Calima este vântul care vine din deşertul Sahara, încărcat de particule fine de nisip. Nu este dăunător oamenilor, ci doar plantaţiilor. Anual se produc peste 200.000 de tone de banane, iar 80% din producţie se exportă. Dacă în sud, un bananier consumă cam 21 litri de apă pentru a fi irigat, în partea de nord consumă doar 17 litri de apă datorită diferenţei de precipitaţii dintre nord şi sud.
Odată ce ați ajuns la plantațiile de bananieri, aici veți învăța despre planta de bananier în cadrul unui tur ghidat la o fermă de banane și la un muzeu de pe insula Gran Canaria. Vedeți soiurile de plante, aflați despre terenurile istorice și gustați diferite produse din banane. Astfel:
- Vei gusta produse locale delicioase realizate cu banane din Insulele Canare, cum ar fi gemuri și vinuri;
- Vei descoperi treisprezece tipuri diferite de banane în timpul unui tur ghidat al fermei;
- Vă veți bucura de priveliștile imbatabile ale Oceanului Atlantic și de verdeața din Gran Canaria;
- Aflați totul despre tehnicile de cultivare folosite la recoltarea bananelor din Insulele Canare;
- 1 shot de lichior de banane;
- Degustare de banane;
Pentru a beneficia de un tur ghidat prin plantație trebuie neapărat să faceți rezervare online și ulterior să achitați. Costul unui bilet per persoană este de 20 euro.
Ghidajul se face în limbile engleză și spaniolă.