Relaxarea pentru mine este o meditație fără limite: secunde, ore sau zile. Meditația este acolo unde te simți cel mai bine: mare, soarele sau muntele. Am avut o doză de meditație, după o muncă istovitoare din ultima perioadă, în munții Salève – situați în Franța, la hotar cu Elveția. 

În vârful muntelui Saleve se poate ajunge cu mașina, telecabina, cu bicicleta sau făcând drumeții. Pentru fiecare modalitate de deplasare pe drum sunt marcaje speciale. Telecabina este destul de spațioasă, pentru 60 de persoane.

Saleve se află la o altitudinea de 1097 de metri. Telefericul a fost inaugurat în 1932, considerat atunci o mare realizare că tehnică și arhitectură. Inițial, de la inaugurare urcau până la 2500 de pasageri în unele duminici. In timpul celui de-al doilea război mondial a fost folosit ca punct de observare pentru trupele germane, apoi își suspendă activitatea timp de 8 ani. Este repus în funcțiune în 1947. Iar în anul 1951 sunt schimbate pentru prima oară cablajul și sistemul tehnic. Cu 11 ani mai târziu, sunt celebrați 30 de ani de exploatare și 3 milioane de pasageri. În 1984 se fac investiții enorme. Sunt aduse două cabine noi de 60 de locuri, se fac amenajări ale punctelor de îmbarcare și debarcare.

Chiar dacă se află în Franța, muntele Saleve este explorat și vizitat și de elvețieni. Muntele se află la o distanță de 30 de km depărtare de Geneva. Astfel, în fiecare weekend escapadele pentru elvețieni sau străinii care lucrează la misiunile internaționale din Geneva sunt pe muntele Salve.

Când ajungi pe muntele Salve ești întâmpinat de o priveliște mirifică. Ca în pală își stau Alpii – la Vest si poalele muntilor Jura – în partea de Est. Tot de pe vârful muntelui Salve se vede clar lacul Leman, câteva coturi ale Rhonului, renumitul jet de apă din centrul Genevei, chiar și o bucată de aeroport. Cei mai curajoși, pe lângă faptul că pot admira panorama, pot să se dea și cu parașuta. Acolo sunt așteptați de un instructor care te poate ghida și fără probleme începi să explorezi frumusețea locului zburând, la propriu.

După acestă aventură, de regulă, excursioniștii se delectează cu bucate delicioase marca FRANCE în cafeneaua „L’Observatoire”.

Mai mult, francezii, dar și cei care vin să se relaxeze pe muntele Saleve sunt iubitori de picnicuri: mirosul de grătar încins, vin franțuzesc și buna dispoziție sunt elementele de bază ale relaxării pe acest vârf de munte.

Comentarii